Društveni performans: Vrisak za one bez glasa

Nevladine organizacije i pojedinci i pojedinke iz Tuzle pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u izvođenju društvenog performansa povodom 16 dana aktivizma.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Virsak za one bez glasa, Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Performans "Vrisak za one bez glasa" bit će izveden 26. novembra od 12 do 12:30 na tuzlanskom Trgu slobode, a sastojat će se od puštanja snimka ženskog vriska sa mobilnih telefona učesnica performansa. Lista organizatora peformansa raste, a trenutno su to tuzlanska udruženja: Amica Educa, Omladinski pokret Revolt, Forum građana Tuzle i Organizacija Ženska vizija, kao i pojedinci i pojedinke koji su se željeli priključiti organizaciji performansa. 
 
"Za učešće u performansu želimo da ohrabrimo i podržimo prijavljivanje žena i djevojaka od 18 do 100 godina, mlađih od 18 u pratnji majki, svih obrazovnih profila, te svih socio-ekonomskih nivoa. Želimo da predstavimo sve žene i djevojke žrtve nasilja koje su naše sestre, majke, učenice, studentice, kolegice, domaćice, penzionerke, prijateljice, poznanice i druge", navodi se u opisu događaja.
 
Organizatori poručuju da je u prvih šest mjeseci ove godine na području Tuzlanskog kantona bilo 178 prijava porodičnog nasilja policiji, ali istraživanja pokazuju da se tek svaka četvrta žena odlučuje za prijavu nasilja. Zbog toga će tokom performansa, pored puštanja snimka vriska, učesnice nositi papire sa brojevima ili upitnicima kako bi predstavljale žene izložene nasilju.
 
"Učesnice u performansu će od kontakt osoba kod kojih su se prijavile za učešće dobiti snimak ženskog vriska koji će sve učesnice da snime, te da istovremeno puste na svojim mobilnim telefonima u 12:00, 12:10, 12:20 i 12:30. Učesnice na zvuk ženskog vriska mogu da zauzmu odbrambene poze ako se osjećaju udobno sa time, mogu da stoje i naravno mogu da šetaju", navodi se u pozivu.
 
Više informacija o učešću u performansu kao i uputu za snimanje zvuka vriska na mobilne telefone, možete pronaći na Facebook stranici događaja.
Ostavite komentar