Djeca svjetlosti: Ja mogu sam, podrži me!

Udruženje "Djeca svjetlosti" svojim akivnostima želi poboljšati kvalitet života djece sa smetnjama iz autističnog spektra na području Banjaluke. Od ove godine se bave kulinarstvom, sportom i učenjem o zdravim stilovima života.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Djeca svjetlosti
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje za pomoć osobama sa autizmom "Djeca svjetlosti" osnovano je na inicijativu roditelja djece sa smetnjama iz autističnog spektra koji već jedanaestu godinu zaredom rade na poboljšanju kvaliteta života svoje djece. U sklopu udruženja otvoren je i Dnevni centar koji je prvi takvog tipa u Republici Srpskoj. Barem jednom sedmično, više od 35 aktivnih članova i članica koristi njihove usluge u kojima im pomažu psiholozi i defektolozi. Korisnici udruženja su djeca i odrasli sa kojima dodatno rade i volonteri koji su uglavnom studenti završnih godina psihologije, razredne nastave i defektologije, a većina njih angažovana je i kao asistenti u nastavi.
 
Pored dosadašnjih niza uspješnih aktivnosti "Djeca svjetlosti" su trenutno u realizaciji projekta "Ja mogu sam, podrži me" u sklopu kojeg su uveli tri nove aktivnosti: sekciju kulinarstva, školu trčanja i sportskih aktivnosti za korisnike svih uzrasta, ali i radionicu o zdravim stilovima života, u okviru koje su planirani odlasci korisnika u plastenike i rad u njima. 
 
"U okviru kulinarske sekcije direktno se radi na osnaživanju korisnika za samostalnost i obučavanju za pomaganje roditeljima u svakodnevnim aktivnostima. Ova aktivnost je uvod i priprema korisnika za buduće stanovanje uz podršku", kaže Nikolina Klepić, koordinatorica projekta i stručna saradnica udruženja. Već nakon prvog mjeseca realizacije kulinarske sekcije, korisnici i korisnice učestvuju u pripremanju obroka, ali i u nabavci prehrambenih proizvoda. 
 
 
U toku zimskog perioda škola trčanja i fizičke aktivnosti se odvija u fiskulturnoj sali dok će se u ljetnom periodu odvijati na otvorenom, čime će se poboljšati vidljivost i socijalizacija djece. Sve fizičke aktivnosti podržava i Atletski klub invalida "Vrbas". Kako bi što više razvijali zdrave navike pored fizičkih aktivnosti u programu je i radionica o zdravim stilovima života i radno okupacione aktivnosti u plasteniku u saradnji s Udruženjem "Zdrava logika".
 
"Aktivnostima u okviru ove radionice naši korisnici se obučavaju kako da sade i da se na adekvatan način brinu o biljkama, što je ujedno i priprema, jer u budućnosti planiramo imati svoje plastenike u kojima ćemo uzgajati povrće", dodaje Klepić.
 
"Djeca svjetlosti" su svojim dosadašnjim radom uspjeli obezbijediti besplatnu pravnu pomoć roditeljima, a kroz svoje aktivnosti su dodatno isticali volonterski rad pa su tako i u ovom projektu angažovali deset volontera kako bi se aktivnosti realizovale što kvalitetnije, odnosno kroz rad "jedan na jedan". Svaki učesnik ima svog volontera koji mu pomaže u realizaciji svih zadataka. 
 
 
U cilju osamostaljena svojih korisnika, u budućnosti žele raditi na programu stanovanja osoba iz autističnog spektra uz podršku.
 
"Znamo da je najveći strah roditelja šta ako se razbole, ili šta nakon njihove smrti. Zato, nema više vremena za čekanje. Već smo u potrazi za kućom, koju bismo dobili na korištenje i gdje bismo proširili svoje kapacitete. Počeli bismo sa malim koracima, možda da naši korisnici prespavaju jednu noć sedmično u novom ptostoru uz osmišljen program aktivnosti", ističe predsjednica udruženja, Mirjana Kojić.
 
Djeca sa smetnjama iz autističnog spektra i njihovi roditelji imaju pravo na zdrav život koje se provodi kroz trenutne aktivnosti koje će se vremenom širiti i koje će ih dodatno osamostaliti. "Ja mogu sam" se implementira u partnerstvu sa Gradom Banjaluka u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).
Ostavite komentar