Javnosti predstavljene fotografije djece vezane za radijatore i namještaj u Zavodu Pazarić

Zastupnica Ćudić zatražila hitne reakcije nadležnih institucija. (Uznemirujuće fotografije)
Piše: 
Redakcija
Foto: 
N1/Screenshot
Podijeli ovaj članak: 
Zastupnica Naše stranke, Sabina Ćudić, je na današnjoj press konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH medijima prezentirala fotografije i snimke o tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavaje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić na kojima se vidi da su djeca vezana za radijatore i namještaj. Navela je da u zavodu ima i 47 bolesne djece i nedovoljno stručnog kadra.
 
"Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma", rekla je Ćudić.
 
Foto: N1
 
Ćudić je najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja. Ćudić je ranije uputila zahtjev za smjenom članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić.
 
"Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva, te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH uslijed nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika."
 
 
Ćudić je zatražila i da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Ministarstvom zdravstva imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne ljekarske preglede.  
 
Direktor Zavoda Pazarić, Redžep Salić, izjavio je za Al Jazeeru da je "ovo nedopustivo u 21. vijeku".
 
"Osuđujem svaki vid vezivanja djeteta, to je nedopustivo, ali ne želim da se ovim sada prikrije kriminal koji se dešavao u Zavodu", rekao je Salić, koji je na poziciju direktora zavoda imenovan u aprilu, te dodao da će uskoro javnosti poslati kompletnu informaciju o stanju u zavodu.
 
Izvori: Al Jazeera, Klix, N1, Buka
Ostavite komentar