#BHtate - Jačanje rodne ravnopravnosti kroz roditeljsko odsustvo za očeve

Izložba #BHtate bit će otvorena naredne sedmice u Mikseru u Sarajevu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
U sklopu inicijative #BHtate koja zagovara roditeljsko odsustvo za očeve kao ključni korak u postizanju rodne ravnopravnosti, u sarajevskom Mikseru, u ponedjeljak, 27. novembra u 18:30, bit će otvorena izložba fotografija #BHtate .
 
U proteklom periodu, očevi iz Bosne i Hercegovine mogli su poslati svoje fotografije sa djecom uz kratak opis svog iskustva brige o djeci i na koji način je ta briga promijenila njihov odnos. Petnaest najboljih fotografija bit će dio izložbe, a prve tri najbolje fotografije bit će nagrađene. 
 
Inicijativa je nastala kao spin off izložbe fotografija autora Johana Bävmana pod nazivom "Očevi u Švedskoj" koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.
 
Osim što korištenje roditeljskog odsustva očeva doprinosi kognitivnom i emocionalnom razvoju djece, ima velike i ekonomske koristi za porodicu. Naime, istraživanja su pokazala da za svaki mjesec tokom kojeg su očevi bili na roditeljskom odsustvu, dohodak majki povećan je za sedam posto. Ujedno, povećava se i BDP zemlje, navode organizatori izložbe.
 
Inicijativu #BHtate implementiraju Ambasada Švedske u BiH, CARE International Balkan, Švedski institut i INFOHOUSE.
 
Više informacija o izložbi možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar