Anketa: Nasilje nad ženama u modernoj balkanskoj muzici

Nasilje nad ženama događa se u različitim sferama života uključujući i tekstove pjesama u kojima se ono relativizira, romantizira, a nerijetko i promoviše.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

U svrhu pisanja novinarskog teksta o rodno zasnovanom nasilju, portal Bljesak.info provodi anketu “Nasilje nad ženama u modernoj balkanskoj muzici”.

Iz ovog medija navode da se pod modernom balkanskom muzikom smatra trenutno popularna muzika različitih žanrova: turbo-folk, pop, rock trap i alternativna muzika, koja se sluša u zemljama Balkana.

Neka od pitanja navedenih u anketi tiču se prisutnosti nasilja, naročito nasilja nad ženama, u popularnoj muzici zastupljenoj na Balkanu, kao i odgovornosti za pisanje takvih tekstova koji mogu doprinijeti normalizaciji nasilja u društvu.

Ovu anonimnu anketu, možete ispuniti putem ovog linka, do 15.8.2023. godine.

Rezultati ankete, biće objavljeni u novinarskom tekstu studentice novinarstva koja u sklopu edukativnog programa o digitalnoj medijskoj produkciji i odgovornom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju “Slobodni glasovi 2023” radi praksu na portalu Bljesak.info.

Ovaj program implementira Mediacentar Sarajevo, u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, uz podršku UN Women ureda u Bosni i Hercegovini i Švedske.

Ostavite komentar