Istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u javnom i privatnom sektoru

Seksualno iznuđivanje (sextortion) predstavlja spoj seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti (korupcije), radi dobijanja seksualne koristi.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

U okviru istraživanja o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u privatnom i javnom sektoru, Helsinški parlament građana Banja Luka je kreirao anonimni upitnik s ciljem prikupljanja podataka, te evaluacije dominantnih stavova i mišljenja o seksualnom iznuđivanju u javnom i privatnom sektoru.

Iz ove organizacije objašnjavaju da seksualno iznuđivanje (sextortion) predstavlja spoj seksualnog uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti (korupcije), radi dobijanja seksualne koristi. Riječ je o, kako navode, globalnom fenomenu koji ima razoran uticaj na žene i druge ranjive grupe.

Navedeno je da ovaj rodno određeni oblik korupcije i seksualnog nasilja, kao takav, nije formalno pravno prepoznat u zakonima u BiH. Svijest o postojanju seksualne iznude kao oblika korupcije je izuzetno niska, a iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka ističu da dodatni problem predstavlja i siromašna dokumentacija o praksi dokazivanja i institucionalnim mehanizmima utvrđivanja seksualnog iznuđivanja.

Istraživanje o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u privatnom i javnom sektoru provodi se od 14. do 30. jula ove godine, a anonimnu anketu je moguće popuniti putem ovog linka.

Ostavite komentar