Alisa u zemlji slova: Predstava o prihvatanju drugačijih

Pozorišna predstava koja govori o prevazilaženju predrasuda "Alisa u zemlji slova" ponovo će biti izvedena u Tuzli.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pozorište mladih Tuzla
Podijeli ovaj članak: 
Interaktivna pozorišna predstava "Alisa u zemlji slova" bit će izvedena u utorak, 26. februara, na sceni tuzlanske dvorane Kaleidoskop. Predstava je master rad Amile Beširović, studentice master programa "Primenjeno pozorište" na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. 
 
"Alisa u zemlji slova" je produkt dramskih radionica primijenjenog pozorišta čiji se motivi i inspiracija za rad kriju u romanu "Riba na drvetu" autorice Linde Malali Hant. U odnosu na roman predstava je prilagođena vremenu i prostoru današnjice, pojašnjavaju iz tuzlanskog Pozorišta mladih.
 
"Pojedine scene opisane u romanu kao dileme i poteškoće koje likovi preživljavaju, u predstavi su prikazane kroz koreografije, što predstavu dodatno obogaćuje i čini čaroliju pozorišnog čina snažnijom", kaže Amila Beširović iz Pozorišta mladih.
 
Emotivna priča o djevojčici Ali koja ima disleksiju, obraća se onima koji se osjećaju usamljenima jer ne pripadaju tamo gdje bi željeli. Predstava govori o prihvatanju drugačijih, osnaživanju i o tome kako zbog vlastitih predrasuda i neznanja ne napraviti pogrešan korak i učiniti da se pojedinci osjećaju manje vrijednim u društvu.
 
"Nova dimenzija shvatanja egzistirajućeg fenomena nastaje dolaskom novog nastavnika u školu koji u djevojčici Ali ne vidi problem, već izazov. Kroz širok dijapazon opstrukcija koje se nalaze na svakom stepeniku životnog puta, zapitat ćemo se da li je disleksija, koju ima Ali, zapravo poteškoća ili dar?! Upravo u onome što sredina olako imenuje nedostatkom i abnormalnošću, nalazi se bogatstvo svih onih koji vide i osjete ovaj svijet drugačijim i hrabrijim, kao Ali", navode iz pozorišta. 
 
Izvođenje predstave će biti interaktivnog karakera što znači da će i publika imati svoju ulogu u izvođenju predstave.
 
"Interaktivni teatar u zajednici podrazumijeva direktno uključenje publike u predstavu kroz vježbe vođene od strane facilitatora. Facilitator će u toku predstave biti u određenim ulogama i vodeći publiku kroz dramske vježbe oni će imati direktni kontakt sa glumcima u predstavi", ističe Beširović.
 
Sa glumcima na sceni, publika će u pojedinim momentima moći proći kroz Zemlju slova stavljajući se u uloge osoba sa disleksijom. Oni će kroz pitanja i razgovor sa glumcima podijeliti svoja iskustva, ali i pokušati razviti svijest prema aktuelnom problemu u drušvu.
 
Predstava je do sada izvođena dva puta u decembru prošle godine kada je publika u Tuzli spremno prihvatila interaktivni pristup u pozorištu. 
 
"Reakcija publike je bila pozitivna i bili su spremni uključiti se u interaktivni dio predstave, te tako postati dio priče koja se stvara na sceni", dodaje Beširović.
 
Izvođenje predstave je zakazano za utorak, 26. februara, sa početkom u 19.30 sati na sceni dvorane Kaleidoskop, u Tuzli. Cijena ulaznice je 5 KM, a rezervaciju mjesta moguće je izvršiti na broj telefona 061 365 800. U narednom periodu slijede organizovana izvođenja predstave za škole.
 
Predstava je nastala u okviru projekta "Dis lekcija" i bit će izvedena u organizaciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu sa Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Gradom Tuzla i Centrom za kulturu Tuzla.
Ostavite komentar