Stomatološke usluge za OSI: pitanje komoditeta ljekara

Djeca i odrasle osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo ne mogu dobiti uslugu u klinici pri Stomatološkom fakultetu jer ta klinika više nema ugovor sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu o angažovanju anesteziologa.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Djeci i odraslim osobama sa Daunovim sindromom, autizmom, ili sličnim oblikom invaliditeta, je prilikom popravljanja ili liječenja zuba potrebna potpuna anestezija. Zbog toga je potrebno da stomatološka stolica na kojoj bi im se popravljali ili liječili bude opremljena svim potrebnim aparatima za anesteziju. 
 
"Mi smo radili jednostavnije intervencije i za osobe sa manjim stepenom invaliditeta koji odmah posije intervencije mogu ići kući i to je dobro funkcionisalo. U međuvremenu je istekao ugovor s KCUS-om i osnovni razlog zbog kojeg mi nemamo više te usluge nije naša odluka ili nepostojanje educiranog kadra, nego pitanje da li Ministarstvo zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo to podržava", kaže Selma Zukić, direktorica klinike Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
 
Zukić objašnjava da je u vrijeme kada su pružali ove usluge anesteziolog dolazio iz Kliničkog centra u onom periodu kada su bili zakazani termini za osobe s invaliditetom. Iako broj intervencija nije bio veliki, potrebe su velike i to ne samo za vađenje zuba, nego i za popravke, liječenje i druge intervencije, posebno za osobe sa težim oblicima invaliditeta. 
 
"Anesteziolog nikada nije bio zvanično naš zaposlenik, ali i naša klinika praktično pripada Klinici za maksiofacijalnu hirurgiju. Sva oprema koja je tada korištena je naša i ona je i sada kod nas, u našem posjedu, ali nemamo anesteziologa i sada je na potezu Ministarstvo zdravstva koje, za sada, ignoriše naše potrebe", kaže Zukić. 
 
Pojašnjava da je sada moguće da osobe s invaliditetom dobiju stomatološku uslugu na Maksiofacijalnoj klinici, ali isključivo vađenje zuba pod punom anestezijom. 
 
Prema nezvaničnim informacijama, stomatolozi pacijente sa poteškoćama u razvoju šalju u Mostar, a moguće je da uslugu dobiju i u nekim od privatnih stomatoloških ordinacija gdje je cijena ovih složenih zahvata veoma visoka. 
 
Naime, pacijenti s invaliditetom prije stomatološke usluge pod punom anestezijom moraju proći internističke i laboratorijske provjere, a djeca i pedijatrijske, a stomatološku intervenciju kod ovakvih pacijenata je nemoguće napraviti bez pune anestezije.
   
Podsjećanja radi, ranije smo pisali o ovom problemu i tada je šef stručnog tima Samir Prohić između ostalog pojasnio da su 2012. godine imali jednu intervenciju nakon koje je dijete bilo životno ugroženo i jedva ostalo živo nakon što je više sedmica tretirano na Klinici za anesteziju i reanimaciju.  
 
Zona komfora za ljekare
 
Ministrica zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Zilha Ademaj tvrdi da stolica može biti aktivna odmah, samo da ljekari ne žele da izađu iz vlastite zone komfora. 
 
"Znam za taj problem koji postoji već nekoliko godina i ne mislim da je problem novac ni anesteziolog, jer oni imaju dovojno novca koji dobivaju od osiguranja i mogu da angažuju anesteziologa. Sramota je za Kanton Sarajevo da ne može ili ne želi ili neće da riješi problem djece sa invaliditetom i to ne samo stomatološke preglede, nego i ginekološke i defektološke preglede. Sve to nije jednostavno riješiti, ali nije nerješivo. Lično mislim da zdravstvene ustanove neće da narušavaju vlastiti komoditet i rješavaju te patologije", kaže Ademaj.  
 
Tvrdi da postoje određene aktivnosti koje su trebale voditi ka rješavanju ovog problema.
 
"U centru Mjedenica imaju stomatološku stolicu za potrebe njihovih korisnika ili štićenika i bili su voljni da rade i sa djecom iz drugih ustanova, barem tamo gdje ne treba anestezija. Razgovarali smo i sa kantonalnim domom zdravlja u Sarajevu i koliko sam ja razumjela oni se opiru toj obavezi. Kako sada stvari stoje bojim se da ću ja kao ministrica morati posegnuti za nepopularnim mjerama na način da donesem naredbu ili dekret da taj problem mora biti riješen", kaže Ademaj.
 
Ademaj objašnjava da je zdravstvo"generalno zapušteno", te da postoje ogromni otpori, da ljekari ne žele narušiti svoj komoditet, ali ističe da se ovaj problem mora riještiti.
 
"Nije tačno da nema novca za anesteziologa i to ćemo morati riješiti. Činjenica je da Klinika pri Stomatološkom fakultetu ima problem sa registracijom i to moramo riješiti, ali to je proces koji će trajati, no stolica i anesteziolog mogu biti riješeni koliko sutra ako ima volje."
 
No, Suad Rožajac, anesteziolog i predsjednik Sindikata zaposlenih u UKCS-u tvrdi da ministarstvo do sada baš i nije bilo zainteresovano da riješi ovaj problem, jer se lično tokom mandata ministrice Emire Mikulec nudio da radi kao anesteziolog u toj ambulanti.
 
"Svaka sala u kojoj postoje stolica, aparat za uspavljivanje i stomatolog i anesteziolog može biti sala za intervencije na zubima kod djece ili odraslih sa različitim oblicima invaliditeta. To je sve što treba obezbijediti. Odjel za oralnu hirurgiju pri Stomatološkom fakultetu ima opremljenu salu i tako se pružaju usluge oralne hirurgije i tačno je da je postojao ugovor između UKCS-a i Stomaotološkog fakulteta za iznajmljivanje anesteziologa koji je odlazio u tu ambulantu van svog radnog vremena i terminima u kojima su bili zakazani pregledi i intervencije", priča Rožajac, i dodaje da je ovakva praksa funkcionisala kratko, dok su liste čekanja bile duge.
 
"Mislim da nije tačno da ljekari ne žele da rade s ovom djecom. Lično sam se nudio ministrici Mikulec da radim u toj ambulanti. Činjenica jeste da je s tom djecom teško raditi jer oni ne sarađuju, teško ih je čak i pregledati, pa i napraviti pripremu za anesteziju i to jeste kočnica za mnoge ljekare koji odbijaju da rade s njima. Činjenica je da nije bila velika jagma za taj posao, ali ima zainteresovanih anesteziologa spremnih da to rade", kaže Rožajac i napominje da je i ranije bilo nekih aktivnosti s ciljem rješavanja ovog problema.
 
"Bio je jedan sastanak direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, Doma zdravlja Kantona Sarajevo, Maksiofacijalne klinike, predsjednika udruženja roditelja koji imaju djecu s posebnim potrebama i bio je šef anestezije KCUS-a koji je tvrdio da je svako ko je došao do njega dobio anesteziju. Pa molim vas, anestezija ne smije da bude pitanje dolaska do šefa anestezije", kaže Rožajac i naglašava da je "jako važno obezbijediti mogućnost da djeca s posebnom potrebama popravljaju zube, jer ako bi im samo vadili zube oni bi imali problem sa žvakanjem i varenjem i uz to bi postajali društveno neprihvatljivi što nikako nije dobro za njih". 
 
Tvrdi da su i neke privatne stomatološke klinike nudile da rade stomatološke usluge za posebno ranjive grupe, ali da Fond zdravstvenog osiguranja KS nije mogao s njima sklopiti ugovor. 
 
Ombudsmenka za ljudska prava Jasminka Džumhur upozorava da javne zdravstvene ustanove moraju za osobe s invaliditetom obezbijediti uslove za ljekarske preglede iste kao i za sve druge građane.
 
"Država mora poduzeti afirmativne mjere i provoditi pozitivnu diskriminaciju  za osobe sa određenim različitostima jer invalidnost jeste različitost koja od države traži veće napore i ulaganja da se njihova prava dovedu u rang prava ostalih građana", upozorava Džumhur.
Ostavite komentar