Članovi i članice Plivačkog kluba SPID i "na suhom" jednaki

Online treninzi su prilagođeni svima, bez obzira na to o kojem obliku i stepenu invaliditeta je riječ.
Foto: 
PK SPID
Podijeli ovaj članak: 
Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, u BiH i širom svijeta prekinuta su brojna sportska takmičenja i aktivnosti, a sportisti i parasportisti najčešće treniraju u kućnoj izolaciji. Takvim uslovima rada prilagodili su se i članovi Plivačkog kluba SPID iz Sarajeva u kojem treniraju i djeca i mladi sa različitim oblicima invaliditeta. Zbog zatvaranja bazena, uz pomoć online plaformi treniraju u svojim kućama.
 
"Pandemija koronavirusa itekako je uticala na naš klub, na aktivnosti i planove našeg kluba, mnoga takmičenja na kojima smo planirali da nastupimo u regiji su otkazana. Neka su otkazana, neka su prolongirana", kaže Amel Kapo, trener i osnivač Plivačkog kluba SPID.
 
Online treninzi održavaju se tri puta sedmično, a treneri kroz kreativne zadatke pokušavaju treninge učiniti interesantnijim. Trener Kapo kaže da su zadaci prilagođeni svima i ističe da, iako je moto ovog kluba: "U vodi smo svi jednaki", sada žele da i na suhom budu svi jednaki.
 
"S obzirom da mi u klubu imamo različite vrste stepena i oblike invaliditeta, pa tako i osobe s intelektualnim poteškoćama, svi ti treninzi su naravno i za njih prilagođeni", ističe Kapo.
 
Zbog pandemije je prolongirano i Evropsko prvenstvo u paraplivanju na kojem je trebao nastupiti i član PK SPID, Nermin Memić. 
 
"Osobama s invaliditetom je jako teško raditi u izolaciji, jer nekim osobama je potreban trener, potrebna je stručna osoba koja će da radi sa njima kako se oni ne bi povrijedili i kako bi pravilno radili vježbe i pravilno razvijali", kaže Memić.
 
Memić ističe da je plivanje sport kojeg je teško nadoknaditi kroz druge sportove i aktivnosti osim samog plivanja. Ipak, kako kaže, trudi se održati dobru formu i u nedostatku sportskih rekvizita, često improvizuje sa drugim predmetima koje nađe u svojoj kući.
 
Trener Kapo smatra da će se bez pomoći države određeni sportovi čak i ugasiti što se posebno odnosi na sport osoba s invaliditetom.
 
"Bazeni su prvi zatvoreni, a mislim da će se zadnji otvoriti. Šta će biti, kako će biti u budućnosti stvarno ne znam, ali apelujem na nadležne da povedu brigu o sportistima generalno, a posebno za sportiste osobe s invaliditetom, jer ih nema mnogo", poručuje Kapo.
 

Ostavite komentar