Specijalna olimpijada BiH: 50 osvojenih medalja i bez novca za Los Anđeles

Na Specijalnoj olimpijadi u Los Angelesu koja će se održati od 25. jula do 2. Augusta 2015. trebao bi da učestvuje i tim Specijalne olimpijade BiH. Novac je i dalje najveći problem, iako medalja ne manjka.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
SOBiH je neprofitni program koji omogućava osobama sa intelektualnim nedostacima da treniraju i da učestvuju na domaćim i međunarodnim takmičenjima, te da se kroz sport i druženje osjećaju kao osobe prihvaćene u društvu.
 
U Bosni i Hercegovini živi preko 20,000 osoba sa poteškoćama u razvoju i ova organizacija im omogućava da se kroz sportske aktivnosti razvijaju u fizičkom, umnom i duhovnom smislu. U okviru Specijalne Olimpijade je do sada održan veliki broj događaja i implementiran čitav niz projekata i odlazaka na sportske manifestacije od kojih su neke navedene u tabeli. 
 
 
 
Najveća snaga ove organizacije leži u talentiranim članovima koji su ostvarili zapažene rezultate na velikom broju takmičenja.  Sa posvećenim trenerskim timom i pod vodstvom izvršne direktorice Kade Delić-Selimović, mladi bh. takmičari su branili boje BiH na mnogobrojnim takmičenjima. 
 
“Kada su u pitanju rezultati Specijalne olimpijade ističemo da su naši sportisti osvajali medalje na Evropskim ljetnim olimpijskim igrama  u Rimu 2006, Varšavi 2010, Zimskim olimpijskim igrama u  Naganu 2005, Idahu 2009,  Ljetnim olimpijskim igrama u Dablinu 2003, Sangaju 2007, Atini 2011 i na raznim drugim takmičenjima,“ ističe doc. dr. Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica SOBiH. 
 
Pregled uspjeha članova ove organizacije je impresivan.
 
 
Na manifestaciji Specijalne olimpijade u Los Angelesu koja će se održati ove godine predviđen je odlazak 29 članova, od čega je 20 sportista, 6 trenera, 1 ljekar i dvije osobe iz rukovodstva SOBiH.
 
Dvadeset sportista dolazi iz 4 discipline. Tako bi u disciplini atletike boje BiH trebali braniti Admir Aščerić, Vedrana Nović, Kristina Klačar i Almin Bjelica. U disciplini plivanje za BiH će nastupiti Jovana Draškić, Irmela Peranović, Adnan Pribišić i Miro Vasić. SOBiH planira poslati i ekipu za stoni tenis koju čine Irma Juhić i Damir Rimac, dok za najbrojniju žensku fudbalsku ekipu nastupaju Arnela Kujović, Nihada Buljubašić, Zorana Dukanović, Ivona Vidaković, Alma Suljkanović, Samira Selimović, Dženana Ostraković, Mejra Hodžić, Šejla Muminović i Esmeralda Mujkić. 
 
Navedeni sportisti i sportistikinje su do sada osvojili 50 medalja u raznim disciplinama uključujući alpsko skijanje, cross country, atletika, plivanje, košarka i nogomet. Njihov uspjeh je podstrek i svim ostalim osobama s invaliditetom da se aktivnije bave sportom i pronađu svoje ravnopravno mjesto u bh. društvu. 
 
Kada Delić-Selimović navodi da je tretman prema ovoj populaciji diskriminirajući, kako kroz podršku odlasku na takmičenje, tako i kroz vrednovanje sportskih rezultata. 
 
“Svake godine se susrećemo sa istim problemom nedostatka novca jer naše olimpijce koji su osvajali medalje na nekom velikom međunarodnom takmičenju ne žele prihvatiti u neku od kategorija za priznanje“, kaže Delić-Selimović.
 
Diskriminacija.ba je već ranije izvještavala o uspjesima članova SOBiH uključujući i inspirativnu priču Irmele Peranović. Nadležne institucije u BiH ali i ostali donatori bi stoga trebale podržati odlazak članova Specijalne olimpijade BiH u Los Angeles obzirom da su dosadašnji uspjesi impresivni, a sportisti i sportistkinje su najbolji ambasadori svojih zemalja. 
 
Ostavite komentar