Reakcija povodom govora mržnje protiv LGBT aktivista

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje prijetnje upućene aktivistima i aktivistkinjama Banjalučkog udruženja kvir aktivista koji su ovih dana bez prestanka izražavani na društvenim mrežama.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Usljed izostanka bilo kakve reakcije državnih institucija, situacija je kulminirala verbalnim napadom na jednu aktivistkinju ovog udruženja.
 
Neshvatljivo je da se u Republici Srpskoj čiji Krivični zakon prepoznaje zločin iz mržnje i predviđa njegovo kažnjavanje, javne prijetnje i otkrivanje njihovih ličnih podataka i fotografija preko društvenih mreža, te presretanje na javnim mjestima u cilju zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti žrtava motivisani njihovom seksualnom orijentacijom i aktivističkim angažmanom, ne smatraju krivičnim djelima koja moraju biti istražena i procesuirana.
 
Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje svjesne položaja LGBT osoba u izraženo homofobnom bh. društvu, smatraju da je neophodno proaktivnije djelovati da bi se suzbila netrpeljivost prema LGBT osobama i da bi se jasno izrazila državna osuda svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ovim osobama.
 
Apelujemo na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da preuzmu sve neophodne mjere da adekvatno istraže ovaj slučaj, te otkriju počinitelje ovih krivičnih djela i omoguće njihovo daljnje procesuiranje, te sankcionisanje odgovornih osoba u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.
 
Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje:
 
Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje
Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine 
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar 
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH
 
 
Ostavite komentar