govor mržnje

Političarke u BiH suočene su sa seksizmom, uvredama i diskriminacijom u medijima i tokom javnih nastupa.

Govor mržnje teško je okvalifikovati baš tako, odnosno pravno dokazati da je u pitanju baš ta namjera. Sa tim se u praksi svakodnevno suočavaju posebno medijski radnici, ali i pravnici. Ljudi u pokretu, manjine, pripadnici određenih grupa…

Komentari na portalima puni su govora mržnje za koji niko ne odgovara.

Kao i drugdje u svijetu i u BiH tokom COVID-19 pandemije na površinu isplivava i ksenofobija i stereotipi o ljudima iz Kine.

Nakon kratkog prekida u radu, portal Antimigrant ponovo je pokrenut.

Da li je djelovanje civilnog društva, Vijeća za štampu i online medije i drugih doprinijelo gašenju portala Antimigrant ili je riječ o hakerskim upadima, nije do kraja jasno.

Centar za promociju civilnog društva organizira ciklus radionica na temu govora mržnje.

Mladi zainteresovani za temu govora mržnje mogu se prijaviti za učestvovanje na interaktivnoj radionici koja će se održati u Sarajevu.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje javnosti se obratila saopćenjem u kojem osuđuju antisemitske incidente koji su proteklih dana zabilježeni u Tuzli i Sarajevu. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Govor mržnje duboko je ukorijenjen u bh. društvu i medijima, i jedino zajednička borba medijske zajednice, institucija vlasti i šire društvene zajednice može smanjiti njegovu upotrebu u javnoj sferi.

Pages