Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje uputila je apel institucijama Bosne i Hercegovine i zatražila hitno obraćanje pažnje na ranjive kategorije s akcentom na osobe u pokretu. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Saopćenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje obratila se javnosti povodom učestale huškačke retorike pristune u bh. medijima u posljednje vrijeme. Saopćenje možete pročitati u nastavku.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje javnosti se obratila saopćenjem u kojem osuđuju antisemitske incidente koji su proteklih dana zabilježeni u Tuzli i Sarajevu. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Govor mržnje duboko je ukorijenjen u bh. društvu i medijima, i jedino zajednička borba medijske zajednice, institucija vlasti i šire društvene zajednice može smanjiti njegovu upotrebu u javnoj sferi.

U okviru programa za 16 dana aktivizma i Međunarodnog dana ljudskih prava, u Sarajevu je održana regionalna konferencija „Krivična djela počinjena iz mržnje – Kako do izmjena Krivičnog zakona FBiH", u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra.

Zločin iz mržnje motiviran je netrpeljivošću prema određenim zajednicama. U BiH se vodi evidencija o zločinima iz mržnje, čije glavne aspekte prikazujemo u infografici.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje uputila je u utorak, 6. oktobra, listu prijedloga amandmana za regulisanje krivičnih djela počinjenih iz mržnje ministru Federalnog ministarstva pravde, Mati Joziću.

Inicijativa za monitoring EU integracija Bosne i Hercegovine i Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje oglasili su se kako bi upozorili na opasnost politizacije pitanja naziva službenih jezika u Bosni i Hercegovini.

Povratnici su jedna od najugroženijih grupa u BiH kada su u pitanju zločini iz mržnje. Razgovarali smo sa Snježanom Ivandić Ninković, direktoricom Asocijacije za demokratske inicijative koja prati ove slučajeve i pruža podršku žrtvama. 

Jasmin Krluč

Pages