Napad na prostorije LGBT udruženja u Banjaluci

U subotu, 29. marta, dvije mlađe nepoznate osobe maskirane u fantomke, izvršile su krivično djelo zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti Udruženja Kvir Aktivista.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Kako piše portal LGBT Prava ove osobe su oko 21.15 sati lupale na prozore prostorija udruženja, koje su ujedno i životni prostori članova/ica, da bi se na kraju popeli na balkon i lupali na balkonska vrata, te nakon toga pobjegli u nepoznatom pravcu.
 
Centar javne bezbjednosti Republike Srpske je obaviješten o ovom događaju i isti je evidentiran, saopštilo je Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista.
 
Na osnovu gore navedenog, Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista je odlučilo da otkaže aktivnosti povodom obilježavanja 31.marta, Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, i predstavljanje Queer Re:Act, S ljubavlju, vaša djeca i digitalne priče Udruženja Okvir koje su trebale da se održe 1. aprila 2014. godine.
 
Aktivnosti se otkazuju iz bezbjednosnih razloga.
 
Ovaj čin oslikava stvarnu situaciju i položaj LGBTIQ populacije, ne samo u Banjoj Luci već u Bosni i Hercegovini. Banjalučko Udruženje Kvir Aktivista šalje jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te još jednom podsjeća vlasti da trebaju aktivno da se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.
 
„Naša je odgovornost da individualno i kolektivno osudimo otvoreno kršenje i ugrožavanje osnovnih prava te da promovišemo i branimo različitost bez obzira na rod, spol, klasu, rasu, etnicitet, jer smatramo da svi/e imamo jednako pravo da izrazimo i uživamo svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja“, stoji u saopštenju.
Ostavite komentar