Homofobija ubija: mapa nasilja nad LGBT osobama

LGBT zajednice u regiji bivše Jugoslavije i ove godine dočekuju 17. maj, Međunarodni dan borbe protiv homofobije, sa jednim pitanjem - da li će vlasti u ovim zemljama konačno stati u zaštitu LGBT osoba od fizičkog i verbalnog nasilja?
Piše: 
diskriminacija.ba, vizuali: Zoja Bajbutović Brickley, foto: getty images
Podijeli ovaj članak: 

Neki od najtežih slučajeva nasilja nad LGBT osobama još uvijek ''čekaju na red'' za procesuiranje. Prošle godine u Beogradu zabilježen je pokušaj ubistva djevojke A.Ž. koja je izbodena nožem jer je nosila majcu sa duginim bojama; te premlaćivanje momka mesarskim čekićem, koji se vraćao iz kluba. 

U februaru 2014. učesnike/ce festivala Merlinka u Sarajevu napala je grupa od desetak mladića - javnost još uvijek nema informacije o rezultatima istrage. 

Iako se čini da je situacija najviše napredovala u Hrvatskoj, svaki javni istup ili događaj i dalje su  ''događaji visokog rizika''. 

Predstavljamo mapu slučajeva nasilja počinjenih nad LGBT osobama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Mapa je kreirana na osnovu podataka predstavljenih u izvještajima LGBT organizacija aktivnih u ovim zemljama - Lezbejske udruge Kontra iz Hrvatske, Gej strejt alijanse iz Srbije i Sarajevskog otvorenog centra iz Bosne i Hercegovine. Predstavljeni su slučajevi iz izvještaja u periodu od 2002. do 2013. godine.

Izvještaji nevladinih organizacija izabrani su upravo zbog toga što se većina LGBT osoba koje su preživjele ili su u situaciji nasilja, ne usuđuju da podnesu prijavu policiji. Nepovjerenje u rad nadležnih organa, ali i strah od dodatnih provokacija, glavna su prepreka tome.

Mapa je tek prvi korak u praćenju nasilja nad LGBT osobama u regiji. Na žalost, slučajeva napada ima mnogo više, i njihov broj se - najvjerovatnije - neće smanjivati u budućnosti. Svake godine ova mapa će se ažurirati na osnovu izvještaja nevladinih organizacija i predstavljati nove podatke o tome gdje se nasilje događa, šta se dogodilo, i koje su mjere bile preduzete. 

Dok nasilje ne prestane. 

Objaviljivanje ovog teksta realizovano je uz podršku USAID-ovog projekta 'Jačanje nezavisnih medija' (SIM).  

Ostavite komentar