UN Women: Počela kampanja "Isključimo nasilje"

Mlade osobe zainteresovane za učešće u ideatonima u Banjaluci i Sarajevu, svoje prijave mogu slati još danas i sutra.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Predstavnici i predstavnice UN Womena i nevladinog sektora iz BiH u Sarajevu su zvanično započeli kampanju "16 dana aktivizma – Isključimo nasilje" predstavljanjem ideatona i hakatona, koji će okupiti mlade osobe iz cijele zemlje kako bi zajedno radili na pronalaženju kreativnih ideja za prevenciju rodno zasnovanog nasilja. 
 
Dva ideatona bit će održana u Banjaluci, 22. novembra i Sarajevu, 23. novembra, a na njima će djevojke i mladići uz mentorstvo stručnjaka i stručnjakinja iz IT sektora, nevladinih organizacija i vladinih institucija predlagati ideje za IT rješenja na temu rodno zasnovanih stereotipa, nasilja nad ženama, ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. 
 
Nakon dva ideatona, u sljedeći krug će proći ukupno šest najboljih ideja, objasnila je Vladica Jovanović iz Fondacije Dokukino čiji će članovi polaznicima i polaznicama ideatona i hakatona pružiti potrebnu podršku u razvijanju ideja.
 
Završnica kampanje će se desiti održavanjem hakatona 8. i 9. decembra, u sklopu kojeg će na osnovu ideja timovi raditi na prototipu IT rješenja koje će služiti za podršku i konsultaciju u cilju prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.
 
Nasilje nad ženama jedan je od najvećih problema s kojim se BiH suočava, ali i najizraženiji vid spolne diskriminacije u našem društvu, istaknuto je tokom press konferencije.
 
"Nasilje je rašireno, među mladima, među starima, među svim etničkim grupama, među svim nacionalnostima, među siromašnima i bogatima, među dobro plaćenim profesionalcima, kao i među vrijednim poljoprivrednicima", poručio je predstavnik UN Women ureda u Bosni i Hercegovini, David Saunders, i dodao kako u našoj zemlji svaka druga žena, djevojka ili djevočica kroz svoj život doživi nasilje.
 
"Istraživanje ukazuje da mnoge od ovih žena, djevojaka i djevojčica će to nasilje doživjeti od svojih muževa, braće i ujaka iz godine u godinu", rekao je Saunders. 
 
Kampanju "Isključimo nasilje" UN Women realizuje u cilju prevencije i podizanja svijesti o nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama, u sklopu globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".
 
Kampanja će trajati od 10. novembra do 10 decembra, i bit će obogaćena zanimljivim sadržajima, koji za cilj imaju okupljanje mladih osoba širom Bosne i Hercegovine koji će zajednički raditi na pronalaženju kreativnih rješenja za prevenciju rodno zasnovanog nasilja.
 
Mlade osobe zainteresovane za učešće u ideatonima u Banjaluci i Sarajevu, svoje prijave mogu slati još danas i sutra, a registraciju je moguće izvršiti na ovom linku.
Ostavite komentar