UN Women: Brojke ravnopravnosti bolje, ali napredak se mora ubrzati

Godišnji izvještaj organizacije UN Women prati napredak ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti u zemljama širom svijeta prema raznim oblastima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UN Women
Podijeli ovaj članak: 
Više žena nego ikada ranije u utrci je za čelne pozicije u parlamentima i kompanijama, ali te brojke i dalje nisu jednake u poređenju s muškarcima, pokazuje godišnji izvještaj organizacije UN Women kojim se razmatra napredak u oblasti rodne ravnopravnosti u sklopu Agende za održivi razvoj 2030.
 
Tokom 2016. godine usvojena su ili unaprijeđena 72 zakona koja osnažuju prava žena u 61 zemlji širom svijeta. U Haitiju, naprimjer, do prošle godine nijedna žena nije imala svoje mjesto u zakonodavnim tijelima države, ali sada je situacija drugačija jer su četiri žene uspjele dobiti povjerenje glasača za ulazak u parlament. Kao pozitivan primjer u izvještaju se spominje i Moldavija u kojoj je parlament usvojio gender kvote za izborne kandidate i kandidatkinje na listama političkih partija, predstavljen je koncept plaćenog očinskog dopusta i zabranjen je seksizam u oglašavačkoj industriji i medijima.
 
Zagovarači rodne ravnopravnosti imali su svog utjecaja na razne ekonomske politike i strategije za redukciju siromaštva u 12 zemalja, a devet zemalja usvojilo je politike koje podstiču ekonomsko osnaživanje žena, navodi se u izvještaju. Veliki problem i dalje predstavlja nejednako plaćanje muškaraca i žena za iste poslove koje obavljaju, kao i veći stepen nezaposlenosti među ženama. Značajno je spomenuti i da je u 28 zemalja povećan budžet za borbu protiv rodne nejednakosti.
 
Iz organizacije UN Women napominju kako je tokom 2016. godine u 24 države došlo do jačanja pravnog okvira kada je riječ o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, a 20 zemalja je usvojilo nacionalne planove ili strategije za ovu oblast. U Paragvaju je, naprimjer, usvojen pravni okvir koji pruža sveobuhvatnu zaštitu od svih oblika nasilja nad ženama. Na Kosovu, osobe koje su preživjele seksualno nasilje tokom sukoba 90-ih, zahvaljujući novom zakonu mogu se registrovati kao civilne žrtve rata i tražiti svoja prava, kao i naknadu u obliku mjesečne penzije.
 
Kompletan izvještaj na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar