Udruženje "Leptir" objavilo preporuke za uspješniju inkluziju

Publikacija bugojanskog udruženja donosi niz savjeta prosvjetnim radnicima, roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, ali i nadležnim ministarstvima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje Leptir
Podijeli ovaj članak: 
Udruženje "Leptir" koje se bavi pružanjem pomoći djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju, objavilo je priručnik "Preporuke za poboljšanje kvaliteta inkluzivnog odgoja i obrazovanja". 
 
Publikacija će posebno biti korisna nastavnicima i asistentima u nastavi jer daje smjernice za bolju realizaciju inkluzivne nastave i precizira uloge i odgovornosti asistenata i nastavnika u radu sa djecom s poteškoćama u razvoju. Dijelovi priručnika posvećeni su i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, kao i ministarstvima i institucijama sistema u zajednici.
 
Publikacija je nastala kao rezultat treninga održanih za nastavnike, asistente u nastavi i roditelje, i okruglog stola na temu temu "Smjernice za kvalitetnije inkluzivno obrazovanje". Tokom pomenutih aktivnosti, predstavnici škola, ali i šire društvene zajednice, ukazali su na različite potrebe i pristupe kvalitetnijoj podršci djeci i mladima s poteškoćama u razvoju, iz čega su kreirane preporuke za kvalitetnije provođenje inkluzije na područu općine Bugojno i šire.
 
Preporuke su objavljenje u okviru projekta "Govorimo o zajednici jednakih mogućnosti" čiji je cilj stvaranje uslova za zajednicu u kojoj će osobe s invaliditetom dobiti jednaku priliku kroz uklanjanje barijera koje ih sprečavaju da postanu punopravni članovi društva.
 
"Nadamo se da će članovima školske, ali i šire društvene zajednice, ove preporuke biti od koristi u cilju daljeg razvoja i poboljšanja kvaliteta inkluzije i inkluzivne edukacije na prostoru općine Bugojno i Srednjobosanskog kantona", naveli su iz Udruženja Leptir u uvodnom dijelu preporuka.
 
Kompletnu publikaciju možete preuzeti ovdje.
Ostavite komentar