Udruženje Arkada: Sport je za svakoga

Udruženje Arkada kroz različite i prilagođene sadržaje sport približava marginalizovanim grupama stanovništva.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Arkada
Podijeli ovaj članak: 
Sarajevsko udruženje Arkada osnovano je u aprilu prošle godine kao odgovor na potrebu da se veći broj odraslih osoba i djece uključi u fizičke aktivnosti od plivanja pa do nordijskog skijanja. Od drugih udruženja izdvaja ih što svoje programe nastoje prilagoditi i starijim polaznicima, te osobama s invaliditetom.
 
"Arkada je nastala kao vizija još davne 2010. godine kada su mladi studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja imali viziju svoje znanje i vještine predočiti u korisne projekte za društvo i zajednicu u cijelini. Osnovna djelatnost jeste obuka i edukacija djece i odraslih osoba iz plivanja, fitnessa, skijanja i rehabilitacije. Naši stručni programi su usmjereni za djecu i odrasle osobe, te osobe sa poteškoćama u rastu i razvoju", kaže Tarik Fočo, predsjednik udruženja.
 
Različiti programi omogućuju svima da izaberu odgovarajuće sportske sadržaje, a aktivnosti su prilgođene potrebama i ciljevima klijenata, među kojima su i osobe s poteškoćama u razvoju, objašnjava Fočo.
 
"Osobe sa poteškoćama u rastu i razvoju su naši klijenti na koje posebno obraćamo pažnju i aktivno ih uključujemo sa tipičnom djecom, radeći na aktivnoj inkluziji i adaptaciji njihovih potreba."
 
Sa djecom rade magistri i profesorice sporta i tjelesnog odgoja, koji pomoću igre, zabave i motoričkih vježbi, potpomažu da se djeca s određenim intelektualnim ili fizičkim poteškoćama što prije adaptiraju na normalan život i rad sa svojim vršnjacima.
 
"Uz konsultacije sa doktorima specijalistima pravimo poseban plan i program aktivnosti, te praćenjem i vrednovanjem napretka razvrstavamo djecu koja su napredovala u starije grupe sa tipičnom djecom. Nama je cilj što prije ih osoposobiti da sve samostalno rade uz veliki fokus na odgoju i obrazovanju."
 
Fočo naglašava da su ciljane fizičke aktivnosti od velikog značaja za djecu sa psihofizičkim poteškoćama u razvoju njihovih intelektualnih i fizičkih kapaciteta.
 
"Primjerice radi imamo djecu sa intelektualnim poteškoćama koja imaju problema sa koncentracijom i gdje im je jako bitna pažnja drugih osoba iz okruženja. Njima pažnju zadržati nekad je pravi podvig za trenere. Međutim, fizičkom aktivnošću aktiviramo mnoge hormone i pozitivne procese u našem organizmu koji pomažu da se dijete opusti, ispolji svoju kreativnost i riješi se viška energije. Nadalje, plivanjem se aktiviraju svi mišići u tijelu, gdje se pospješuje rast i razvoj djeteta, te smanjuje potkožno masno tkivo, koji je sve veći problem u našim osnovnim i srednjim školama."
 
Udruženje je otvoreno i za osobe starije životne dobi, koje u našoj zemlji, nažalost, još uvijek ne nailaze na potpunu društvenu podršku ukoliko žele da se aktivno bave sportskim aktivnostima, ali i za sve druge osobe koje žele unaprijediti svoj život i zdravlje redovnom tjelovježbom.
 
Sve informacije o radu udruženja, kao i načinu na koji način se možete uključiti u njihove aktivnosti možete pronaći na zvaničnoj web stranici udruženja, Facebook stranici ili na broj telefona 062/385-285.
Ostavite komentar