U Sarajevu večeras otvorenje izložbe “Između četiri zida”

Izložba se realizuje u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Foto: Screenshot/Europe House/Instagram
Podijeli ovaj članak: 

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, u Sarajevu će večeras u 19 sati, u prostorijama Europe House, biti otvorena izložba “Između četiri zida" autorica Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović.

Cilj izložbe je, kako navode iz Evropske unije u Bosni i Hercegovini, potaknuti razgovor o rodno zasnovanom nasilju u bh. društvu i podsjetiti na kolektivnu obavezu da se više radi na eliminaciji nasilja nad ženama i djevojčicama.

Na izložbi će biti prikazano 16 fotografija autorice Aide Redžepagić, a Urban magazin piše da svaka fotografija nosi sa sobom duboku priču i da će ova postavka biti prezentovana na poseban način.

Posjetioci će, kako se navodi, biti pozvani da uđu u galeriju, ali umjesto izloženih fotografija, vidjet će bijele kutije koje vise s plafona. Tek kada zakorače “između četiri zida”, otkrit će ne samo fotografiju, već i priču koja je prati. Na taj način, posjetioci će se suočiti sa činjenicom da su priče o nasilju skrivene, odnosno da ih ne prepoznajemo čak ni kada se radi o bliskim osobama. Ovaj koncept donosi posjetiocima intiman doživljaj, navodeći ih da istražuju, razmišljaju i saosjećaju sa svakom od prikazanih priča.

Autorica priča koje prate fotografije je Kristina Ljevak Bajramović koja je iskustva o nasilju uspjela pretočiti u intimne, emotivne priče što doprinosi dubini i snazi izložbe.

Grafički dizajn potpisuje Mirna Ćesović, a dizajn izložbe umjetnik Armin Ćosić.

Izožba će za javnost biti otvorena od 29. novembra do 10. decembra 2023. u prostorijama Europe House (zgrada Vječne vatre, Maršala Tita 62) od ponedjeljka do petka u periodu od 10 do 17 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložba se realizuje uz pomoć Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini i Goethe Instituta.

Izvor: EU u BiH, Urban magazin

Ostavite komentar