#ŽeneBiH: Izložba ilustracija iz knjige

Izložba i knjiga posvećene su ženama iz BiH koje su mijenjale i mijenjaju društvo oko sebe.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Žene BiH
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH, 8. marta, u 18 sati. Pored ilustracija, bit će predstavljena i knjiga koja sadrži biografije žena koje su svojim radom i zalaganjem doprinijele napretku bh. društva.
 
"Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Žene u knjizi ilustriralo je 50 ilustratorica, dizajnerica i umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o spisateljicama, umjetnicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH koje su inspirirale autorice knjige da se posvete istraživanju njihovih života i na ovaj način učine njihove doprinose vidljivijim", navode organizatorice izložbe.
 
Projekat #ŽeneBiH nastao je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), a pokrenule su ga i vode Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić. Kako organizatorice izložbe navode, knjiga "slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima." 
 
"Ovim događajem želimo simbolično zaokružiti jednogodišnji intenzivni rad na knjizi, uz želju da obilježimo Međunarodni dan žena - 8. mart, simbol borbe za ženska prava, te da ujedno proslavimo izdavanje knjige čije je kreiranje pomogla zajednica putem individualnih donacija, kao i donacija tokom Indiegogo crowdfunding kampanje. Ova knjiga ne bi bila moguća bez zalaganja i doprinosa preko 500 ljudi koji su vjerovali u ovu ideju i doprinijeli tome da ona postane stvarnost."
 
Određeni primjerak knjiga će biti moguće kupiti na otvaranju izložbe. Izložba je organizovana uz podršku Britanske ambasade u BiH, a bit će otvorena do 16. marta, svaki dan od 10 do 20 sati. Više informacija o inicijativi možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici Žene BiH.
 
Ostavite komentar