U Sarajevu izvedena predstava "All Inclusive"

Kroz predstavu se žele smanjiti stereotipi i predrasude prema osobama s invaliditetom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Ivan Koroman
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Fizičko-dokumentarna predstava "All Inclusive" izvedena je sinoć u sarajevskom Pozorištu mladih. Kroz ples, predstava preispituje mogućnosti vlastitih tijela, a perfomeri različitost na osnovu invaliditeta čine neprimjetnom, objašnjava Jasmin Džemiđić, jedan od glumaca i osoba s invaliditetom.
 
"Predstava govori o mogućnostima tijela - šta to, uslovno rečeno, može savršeno tijelo, a šta nesavršeno tijelo, i da li takva dva tijela mogu da budu kompatibilna pogotovo kada plešu, i generalno, da budu na sceni skupa", kaže Džemiđić i objašnjava da svojom ulogom u predstavi pokazuje da i osobe s invaliditetom mogu biti graciozne i lijepe.
 
Džemiđić, inače poznati stand up komičar koji kroz svoje nastupe otvara mnoga pitanja društvene percepcije osoba s invaliditetom, ističe da je umjetnost najbolji način na koji osobe s invaliditetom mogu ukazati na svoje probleme, ali i na lijepe životne događaje, jer "invaliditet ne mora nužno značiti nešto ružno ili negativno".
 
"All Inclusive" je do sada u Sarajevu izvođena tri puta, a kako kaže Džemiđić, svako bi trebao pogledati ovu nesvakidašnju predstavu. Pored Džemiđića, predstavu namijenjenu za odrasle su izvele i Merima Dervović i režiserke predstave i glumice, Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. Scenografiju i kostimografiju predstave radila je Lejla Hodžić.
 
Ostavite komentar