Tuzla za sve - Prošetaj sa mnom kroz grad

Neformalna grupa mladih osoba s invaliditetom iz Tuzle poziva sve građane i građanke tog grada, ali i širom BiH, da im se pridruže u šetnji kojom žele skrenuti pažnju na probleme s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
YouTube/Fondacija Mozaik
Podijeli ovaj članak: 
Mladi ljudi iz Tuzle okupljeni u Informativnom centru za osobe s invaliditetom "Lotos" organizovat će u ponedjeljak, 28. augusta u 11 sati, na šetalištu Korzo, aktivnost "Prošetaj sa mnom kroz grad" i poslati poruku da je Tuzla grad za sve njene građane i građanke. U središtu kampanje je pitanje pristupačnosti za osobe s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu, ali se organizatori nadaju da će se rezultati kampanje odraziti i na cijelu državu.
 
"Mi kao osobe s invaliditetom svakodnevno se susrećemo sa raznim preprekama u gradu, počevši od banalnih rupa, trotoara pa sve do nepropisno parkiranih automobila na mjestima gdje to nije predviđeno, i onda smo u 'škripcu' - gdje dalje?", kaže nam koordinatorica projekta Fatma Bulić i dodaje kako su osobe s invaliditetom u takvim situacijama prinuđene kretati se i kilometar više kako bi došli do mjesta koje se nalazi na samo metar ispred njih.
 
"Pored toga, kao svi ostali građani, svi mi imamo pravo na obrazovanje, zdravstvo i slično. Međutim, da li vi znate jednu takvu javnu ustanovu koja je pristupačna po tom pitanju?"
 
U toku kampanje, osim potpisivanja peticije, građanima će biti dostupna kolica i bijeli štapovi kako bi svi oni koji žele mogli osjetiti kako izgleda prelaziti jednu običnu prepreku na cesti kada ste osoba s invaliditetom.
 
"Jednostavno rečeno, svi gradovi EU dobijaju značajna sredstva i priznanja za pristupačne gradove za osobe s invaliditetom, mi želimo da i naša Tuzla dobije takvo jedno priznanje. Jer danas to je potrebno nama, sutra će vama", zaključuje Bulić.
 

Ostavite komentar