Trans Balkan - Platforma za podršku

Trans Mreža Balkan pokrenula je početkom godine web stranicu na kojoj osobe svih rodnih identiteta, izražavanja i spolnih karakteristika mogu pronaći podršku i informacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Trans Mreža Balkan
Podijeli ovaj članak: 
TMB čine trans osobe iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a iz mreže ističu kako im je želja uskoro uključiti i osobe iz drugih zemalja u njihov tim.
 
"Neki od nas potiču iz nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, ali među nama ima i mnogo osoba koje su se individualno bavile aktivizmom, kao i onih koji nemaju aktivističku pozadinu uopšte. Od organizacija sa kojima sarađujemo i koje su nam tokom ovog procesa pružile veliku podršku pomenuli bismo Trans Aid iz Hrvatske, Queer Montenegro iz Crne Gore, Sarajevski otvoreni centar iz Bosne i Hercegovine, a posebno bismo izdvojili Trans BiH, mladu neformalnu trans* grupu iz BiH koja je proistekla iz TMB-a", priča Jovan, aktivista mreže.
 
Nova stranica posebnu pažnju posvećuje pitanjima tranzicije, kao i zdravstvenog i pravnog sistema jer je riječ o informacijama koje su najtraženije, ali i najnepristupačnije u zemljama našeg regiona. Portal je još uvijek u početnoj fazi i u narednom periodu mogu se očekivati i nove zanimljivosti o kvir dešavanjima, blogovi iz zajednice, informativni tekstovi i priče, a posebna pažnja će se posvetiti i interseskualnim osobama.
 
Trans osobe na Balkanu susreću se sa raznim problemima u svakodnevnom životu i još uvijek postoji veliki broj barijera koje je teško preći. Jovan navodi da je jedan od uzroka stalne marginalizacije i diskriminacije i nedovoljna informisanost.
 
"S obzirom na to da je područje Balkana poznato po svojim patrijarhalnim i heteronormativnim osobinama, društvo često ima poteškoće pri priznavanju i uvažavanju različitosti, pogotovo kad je u pitanju koncept roda koji se još uvijek posmatra kroz binarnost."
 
Putem e-maila ili Facebook profila, članovi i članice mreže komuniciraju s ostalim građanima i građankama i do sada je ta komunikacija bila veoma pozitivna i puna podrške.
 
"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da još uvijek nismo primili nijednu poruku prijetnje. Nisam siguran da li je to jer smo tek počeli sa radom, ili postoji neki drugi razlog, ali se nadam da će se ovaj pozitivan 'trend' nastaviti. Do sada smo primili dosta poruka podrške, kao i upita za informacije od same zajednice, što nam je jako važno jer je naš posao upravo da radimo za zajednicu i ovakav feedback nam pokazuje da svoju svrhu ispunjavamo uspješno", priča Jovan.
 
Najtraženije informacije odnose se na praktične savjete i upute o zdravstvenom i pravnom sistemu, a postoje i oni koji na ovaj način žele da se upoznaju s ostalim članovima zajednice što uveliko osnažuje povezivanje.
 
"Nekada dobijemo i upite od osoba koje žele romantične ili seksualne odnose s trans osobama i u tim situacijama uvijek objasnimo da TMB nije tu za takve svrhe, već za pružanje podrške trans osobama i našim bližnjima", objašnjava Jovan.
 
Za trans osobe veliki problem predstavlja i činjenica da čak i u pojedinim LGBT zajednicama nailaze na diskriminaciju i osuđivanje. Iz Trans Mreže zbog toga ističu da je veoma važno da trans osobe govore za sebe, a ne da se, u pravilu, govori u njihovo ime i "o njima bez njih".
 
"Kako trans zajednica raste i osnažuje se, tako smo sve vidljiviji, pa se samim tim i razbijaju razne dogme i predrasude, što dovodi do postepene veće prihvaćenosti unutar LGBT zajednice. Ovo je jako važno, jer jedinstvo i sinergija dovode do veće snage zajednice a samim tim i jačeg pokretačkog pogona za promjene."
Ostavite komentar