Tomatis terapija – nova besplatna usluga Servis centra “Dajte nam šansu”

Tomatis terapija se izvodi pomoću aparata TalksUp koji je napravljen tako da, uz pomoć muzike i glasa, sa specifičnim parametrima, utiče na stimulaciju mozga.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
foto: Tomatis/Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Tomatis terapija treniranja i slušanja, koja se koristi kod djece sa poteškoćama sa glasom i govorom, nova je besplatna usluga koju svojim korisnicima nudi Udruženje porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu”.

Iz ovog udruženja kažu da je riječ o pogodnoj metodi za rad sa djecom koja imaju teškoće u psihomotornom razvoju, govoru, čitanju i pisanju, te za rad sa djecom koja imaju poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) i autizam.

Tomatis terapija se, kako navode iz Servis centra “Dajte nam šansu”, izvodi pomoću aparata TalksUp koji je napravljen tako da, uz pomoć muzike i glasa, sa specifičnim parametrima, utiče na stimulaciju mozga. To omogućuje da se zvuk iznenadno prebacuje sa niskih na visoko frekventne, a taj prelazak, kako ističu, izaziva da uho ulaže dodatan napor i time trenira mozak. Ovakve promjene mogu poboljšati process privlačenja pažnje i dodatno razviti metoričke, emocionalne i kognitivne vještine.

Za vrijeme tretmana Tomatis metode, klijenti slušaju muziku uz pomoć specijalizovanih slušalica koje pored prenosa zvuka omogućavaju i provodljivost zvuka, što također povećava stimulaciju mozga.

Iz Servis centra “Dajte nam šansu” poručuju da će novu besplatnu uslugu u ovom udruženju voditi certificirana Tomatis praktičarka Hasandina Alekić koja će ispred udruženja biti kontakt osoba za pružanje više informacije o terapiji.

Dodatne informacije, kao i broj telefona, dostupni su na Facebook stranici Servis centra “Dajte nam šansu”.

Ostavite komentar