Kraći put za dobijanje zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju koja su prošla zdravstvene preglede u dodatnoj ambulanti “Sve na jednom mjestu” i dalje ne vjeruju koliko im je ambulanta olakšala taj proces.
Foto: 
Servis centar "Dajte nam šansu" / Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Ifeta Žiga, majka šestoro djece od kojih je troje sa poteškoćama u razvoju, sa zadovoljstvom govori o iskustvu u dodatnoj ambulanti “Sve na jednom mjestu”.

Ova ambulanta, namijenjena djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, otvorena je 11. aprila ove godine u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Kao što i sam naziv ambulante kaže, osnovni joj je cilj pružiti podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju, kako bi na jednom mjestu mogli dobiti specijalističke usluge. Time bi izbjegli dosadašnja čekanja u redu za uputnice i preglede, i odlazak na više adresa za dobijanje potrebnih zdravstvenih usluga.

Majke djece sa poteškoćama u razvoju koje su posjetile ambulantu, za Diskriminacija.ba kažu da su im pregledi značajno olakšani.

“Njih je deset bilo oko njega, ja sam se baš šokirala toliko da sam od sreće zaplakala. Rekla sam, hvala Bogu pa konačno ima ustanova gdje za moje dijete niko neće reći - nisi ga vaspitala”, objašnjava Žiga.

Za medicinske sestre i doktore koji su ih dočekali u ambulanti kaže da su svi djelovali kao da su dio porodice, što na dosadašnjim pregledima nije bio slučaj. Do sada je, kaže, imala nekoliko negativnih iskustava.

“Uvijek sam ili morala čekati ili kad dođem gledaju te ‘preko oka’ . Ja imam tri sina sa disharmoničnim zastojem u razvoju tako da je uvijek bilo bolno i pretužno. Srednji sin još uvijek čeka magnetnu rezonancu koju nisu u stanju godinu i po da mi obezbijede da bih dijete pregledala, da vidimo konkretno zašto je dijete imalo epileptički napad. Sve vam je jasno”, priča Žiga.

Vođena pozitivnim iskustvom iz ambulante “Sve na jednom mjestu”, Žiga uskoro planira iskoristiti usluge ove ambulante za prikupljanje predoperativnih nalaza za drugog sina. Iako je dodatna ambulanta, po njenom mišljenju, značajno skratila put u pružanju zdravstvenih usluga i umanjila stres roditeljima, željela bi da se u istoj ambulanti omoguće stomatološki i oftalmološki pregledi što bi im dodatno olakšalo odlaske na preglede.

Pozitivno iskustvo u dodatnoj ambulanti doživjela je i Šuhreta Pamuk, također majka djeteta sa poteškoćema u razvoju. Objašnjava da je njenom šestogodišnjem sinu samo za jedan stomatološki zahvat pod anestezijom na Stomataloškom fakultetu u Sarajevu bilo potrebno da uradi brojne nalaze i preglede.

Najprije su trebali da odu pedijatru po uputnicu, zatim da urade laboratorijske nalaze u Domu zdravlja Saraj Polje kojem pripadaju, a za određivanje krvne grupe morali su na drugi kraj grada u Zavod za transfuzijsku medicinu.

“Znači dva bockanja djeteta, što je izuzetno teško. Djeca sa teškoćama drugačije reaguju. Djeca općenito teže reaguju na vađenje krvi i to ponavljati nama je stvaralo problem”, objašnjava Pamuk.

Osim toga, za isti zahvat kod stomatologa bio im je potreban i rendgen pluća koji je trebalo uraditi u Domu zdravlja na Otoci, nakon toga i EKG snimak u Domu zdravlja Saraj Polje, a za pregled neuropedijatra trebali su čekati termin na Pedijatrijskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS).

U međuvremenu je otvorena dodatna ambulanta “Sve na jednom mjestu”, pa je Pamuk odlučila da provjeri da li je zaista moguće sve te preglede uraditi na jednom mjestu. Termin je dobila za dva dana što je, kako govori, bilo prvo pozitivno iznenađenje.

“Na ulazu su nas dočekale dvije doktorice i četiri medicinske sestre. Prijem je bio takav da smo se osjećali malo izgubljeno, drugačije - mi kao roditelji”, kaže Pamuk.

Sve potrebne preglede i nalaze uradili su u Općoj bolnici.

“Medicinske sestre su odradile EKG, rendgen pluća – prešli smo na RTG odjel Opće bolnice, ali to je sve opet u jednom krugu. Laboratoriju, krv za određivanje krvne grupe, sve je odrađeno tu”, objašnjava.

Kada su uradili pretrage, sve nalaze je pregledala anesteziologinja. Ustanovila je da su zbog rizičnosti primanja anestezije dodatno potrebni mišljenje i saglasnost neuropedijatra. Za taj pregled su morali čekati.

“To je jedina mana, ali to nije mana ni Opće bolnice, ni dodatne ambulante, to je mana našeg zdravstvenog sistema, što mi nemamo dovoljno stručnjaka. Neuropedijatra imamo samo na Pedijatrijskoj klinici, dakle u Sarajevu nemamo ni privatno neuropedijatra da odemo da odradimo taj pregled”, objašnjava Pamuk.

Zbog manjka kadra u ovoj oblasti zdravstva, 30. maja je na Skupštini Kantona Sarajevo (KS) u ime Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu” upućena inicijativa kojom se traže dodatna zapošljavanja neuropedijatara i fizijatara. Upravo ovo Udruženje bilo je inicijator i za otvorenje dodatne ambulante “Sve na jednom mjestu”.

Stvar dobre volje

Direktorica Servis centra “Dajte nam šansu” Ines Kavalec za Diskriminacija.ba kaže da su osluškujući potrebe roditelja djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, koji su članovi ovog udruženja, došli na ideju o pokretanju ovakve ambulante.

Ines Kavalec, direktorica Servis centra “Dajte nam šansu”

Na realizaciji ideje, kako kaže, intenzivno se radilo mjesec dana. U tom periodu Kavalec je održala sastanke sa ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, direktorom Opće bolnice prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Doma zdravlja KS Abelom Baltićem i zastupnicom u Skupštini KS Fatimom Smailbegović-Gavrankapetanović. Njihove reakcije su bile pozitivne i dogovoreno je da se odmah krene sa realizacijom, s obzirom da neće iziskivati dodatna finansijska sredstva niti dodatnu edukaciju medicinskog osoblja.

“Neka dodatna doedukacija tu ne treba, tu je samo stvar dobre volje, rekla bih, ljekara koji će imati strpljenja”, objašnjava Kavalec.

Ismet Gavrankapetanović za Diskriminacija.ba kaže da dodatna ambulanta predstavlja dodatni rad zaposlenika bolnice i da tu rade oni koji to najviše vole i žele. Osim toga, kao zdravstvenim radnicima, kako kaže, dužnost im je da pomažu pacijantima, naročito djeci.

prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice 

Snaga i kvalitet jednog društva, kako kaže, najbolje se pokazuju odnosom prema najslabijoj karici tog društva, a onda od tog odnosa ovisi koliko smo i mi kao društvo vrijedni, snažni, kvalitetni.

Prema njegovim riječima, zdravstvene usluge u dodatnoj ambulanti je za nepuna dva mjeseca dobilo oko 30 porodica, odnosno djece i osoba sa poteškoćama u razvoju.

Kako do pregleda u dodatnoj ambulanti?

Usluge dodatne ambulante “Sve na jednom mjestu” mogu koristiti djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju sa područja KS.

Za zakazivanje termina potrebno je kontaktirati Servis centar “Dajte nam šansu” putem telefona 033/760-145 i objasniti koji pregledi su, prema uputama ljekara, potrebni. Nakon toga, osoblje Servisa kontaktira dodatnu ambulantu koja zakazuje termin, a roditelji potom dobijaju povratnu informaciju o zakazanom terminu. Važno je napomenuti da je ovaj način zakazivanja termina privremen te da bi uskoro trebalo početi zakazivanje direktnim kontaktiranjem ambulante.

Termini se, uglavnom, zakazuju u jutarnjim satima, a usluge ove ambulante ne uključuju obične preglede (upala grla, gripa, samo vađenje krvi, pregled koji roditelji žele obaviti bez upute i sugestije ljekara). Sve uputnice za preglede u dodatnoj ambulanti se šalju elektronskim putem.

Ljekarski pregledi koje je moguće dobiti na jednom mjestu, u dodatnoj ambulanti, uključuju: vađenje nalaza krvi, rendgen pluća, EKG srca, pregled pedijatra, anesteziologa, urologa i druge specijalističke preglede.

Također, za korištenje usluga dodatne ambulante nije potrebno biti član Servis centra “Dajte nam šansu”, a uz ambulantu “Sve na jednom mjestu” za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju postojeće ambulante i domovi zdravlja i dalje ostaju na raspolaganju.

Ines Kavalec kaže da dodatna ambulanta predstavlja olakšavajuću okolnost za cijelu porodicu naročito kada je riječ o prikupljanju predoperativnih nalaza, jer mnoge usluge, poput stomatoloških, uglavnom iziskuju da se osobe i djeca sa poteškoćama u razvoju, kako dodaje, moraju uspavati iz različitih i opravdanih razloga. Na primjer, neko se boji ili je agresivan, te je jedini način da se dijete uspava da bi se izvršili ti ljekarski pregledi.

Rad ambulante “Sve na jednom mjestu” će, smatra Kavalec, smanjiti stres i dodatno ohrabriti roditelje djece i osoba sa poteškoćama u razvoju jer će osjećati toplinu, uvažavanje, razumijevanje i “neće morati objašnjavati zašto njihovo dijete nešto ne može” ili da ono “nije ni bezobrazno, niti neodgojeno, nego da je to njegov način komuniciranja ili ukazivanja na nešto što mu smeta”. Sve to, kako kaže, poštedit će roditelje i od neprijatnih pogleda drugih osoba, kao i diskriminacije i predrasuda.

Ostavite komentar