Sve veći broj djece i žena među izbjeglicama

Prvi put od izbijanja izbjegličke krize u Evropi, više je žena i djece nego odraslih muškaraca koji traže utočište u zemljama Zapadne Evrope.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sanja Vrzić
Podijeli ovaj članak: 

Vezano: 

Djeca

Prema najnovijim podacima UNICEF-a, žene i djeca trenutno čine blizu 60 procenata ukupnog broja izbjeglica i migranata koji prelaze granicu iz Grčke prema Gevgeliji u Makedoniji. 
 
Od ukupnog broja onih koji su krenuli na put, djeca čine 36 procenata, ali se pretpostavlja da bi ova brojka mogla biti i veća jer se mnogi od njih ne izjasne o svojim godinama sve do trenutka dok ne dospiju na ciljanu destinaciju.
 
„Implikacije ovog udara kada je riječ o omjeru žena i djece koji su u pokretu su ogromne  - to znači da ih više rizikuje na moru, posebno sada kada je zima, i trebaju više zaštite na kopnu“, izjavila je Marie Pierre Poirier, UNICEF-ova specijalna koordinatorica za izbjegličku i migrantsku krizu u Evropi.
 
Od juna 2015. godine, kada su muškarci činili 73 procenta ukupnog broja izbjeglica, došlo je do naglog porasta broja žena i djece koji su u pokretu – djeca u pratnji predstavljala su desetinu, a danas čine trećinu ukupnog broja svih izbjeglica i migranata.
 
Iako se o tačnom broju djece koja putuju sama ili razdvojena od roditelja ne može govoriti, poznato je da njih 35.000, većinom mladih Afganistanaca, traži azil u Švedskoj, dok se u Njemačkoj nalazi više od 60.000 adolescenata, prije svega iz Sirije, Afganistana i Iraka, bez pratnje roditelja.
 
Prema pisanju Guardiana, nisu samo putne rute opasne za mlade koji putuju sami – također je povećan rizik od eksploatacije i trgovine ljudima. Ranije ove sedmice, Evropski policijski ured Europol je objavio da je više od 10.000 djece migranata nestalo u Evropi u posljednje dvije godine.
Ostavite komentar