Specijalna olimpijada BiH: Još jedan uspjeh zlatnih bh. takmičara

U SAD su otputovali sa pozajmljenim novcem jer nisu željeli otkazati učešće bilo kojeg takmičara. Trud se isplatio jer je bosanskohercegovački tim briljirao na ljetnim igrama Specijalne olimpijade koje su se nedavno održale u Los Angelesu.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
U konkurenciji više od 7.500 takmičara iz 185 zemalja naši takmičari su osvojili 11 medalja. U Bosnu i Hercegovinu su se vratili sa jednom zlatnom, sedam srebrenih i trima bronzanim medaljama. Osvojiti toliki broj medalja među velesilama kakve su SAD, Velika Britanija i Holandija koje su na igrama imale između 200 i 550 sportista, nije zanemariva činjenica.
 
Zlatnu medalju u plivanju osvojio je Adnan Pribišić u trci na 25 metara prsno, a srebrene Miro Vasić u disciplini 25 metara slobodno, Zorica Mitrović u disciplini 25 metara slobodno i Irmela Peranović u disciplini 50 metara slobodno. U atletici su srebrene medalje osvojili Admir Ašćerić, Almin Bjelica i Vedrana Nović u utrkama na 200 metara te Irma Juhić u stonom tenisu. Admir Ašćerić osvojenom srebru pridružio je i bronzu u atletici u disciplini 400 metara, Miro Vasić u plivanju na 50 metara slobodno i Irma Juhić u stonom tenisu.
 
“Prilikom ceremonije otvaranja u Los Angelesu (LA), gledajući razdragana lica naših sportista, u svojoj glavi sam počela slagati sve one nedaće što su nas pratile do odlaska u LA. Naravno, djeca mnoge stvari nisu razumjela, ali meni i predsjedniku nisu mogle izblijediti riječi da ako nemamo sredstava, avio karte i sportsku opremu moramo otkazati učešće pola ekipe. Tog momenta kada su naši sportisti pred preko 85.000 gledalaca ponosno prodefilovali stadionom, shvatia sam da je naša borba da djeca učestvuju na Ljetnim olimpijskim igrama imala veliki značaj“ ističe doc. dr. Kada Delić-Selimović, izvršna direktorica SOBiH u razgovoru za Diskriminacija.ba.
 
Poslije osvojenih 11 medalja u atletici, plivanju i stonom tenisu, sportisti su dokazali da zaista zaslužuju više pažnje. Doček tima u Tuzli te medijska pozornost su samo djelić priče o uspjehu bh. takmičara. Drugi dio priče je negativniji, a tiče se prikupljanja novca za odlazak u SAD.
 
Čelni ljudi tima SOBiH sve do pred sami odlazak nisu bili sigurni da će prikupiti prijeko potrebni novac.  Ali uz podršku medija te vlastite napore, donatori su počeli pomagati. Po prvi puta se desilo da je Ministarstvo civilnih poslova BiH iz budžetskih rezervi platilo 25.000 KM. Pored Ministarstva,  SOI BiH je sa BH Telecomom potpisala ugovor vrijedan 20.000 KM te sa Lutrijom BiH i to u vrijednosti od 10.000 KM.
 
Asmir Begović je uplatio 7.000 funti (18.700 KM) i obezbijedio sporsku opremu. Bilo je dodatnih uplata i to 2.000 KM od Grada Tuzle, 2.000 KM od općine Lukavac, 2.000 KM od AlJazeere, 1.000 KM od Regeneracije, 1.000 KM od Fudbalskog saveza BiH, 500 KM od općine Trebinje, 2.000 KM od Sisam, 300 KM od Junuzovića i 200 KM od Vincenta.
 
“Obzirom da nam BH Telecom i Ministarstvo civilnih poslova BiH nisu uplatili sredstva do odlaska, mi smo napravili ugovore o pozajmici 20.000 KM od “Umel dalekovod montaža“ d.o.o. te sa još jednim privatnikom o pozajmici 15.000 KM. Na taj način smo platili gotovo 65.000 KM, a Ministarstvo je prije par dana uplatilo 25.000 KM tako da ćemo time vratiti dio duga, a ostatak ćemo pokriti nakon što BH Telecom uplati u septembru ili oktobru obećani iznos“ objašnjava Delić-Selimović.
 
Što se tiče rješavanja pitanja dugoročnog finansiranja rada bh. tima Specijalne olimpijade, to pitanje zavisi od stava državnih vlasti. SOIBiH pokušavaju da kroz saradnju sa Ministarstvom civilnih poslova BiH budu uvršteni u novu Strategiju sporta BiH te da na taj način obiju budžetsku poziciju gdje bi uz Olimpijski komitet BiH i ostale organizacije bili jedni od nosioca razvoja sporta i to svako u svom domenu. Trenutna strategija sporta ne predviđa sredstva za tim SOI BiH. 
 
Izuzetno bitno je i da se saradnja sa BH Telecomom, Lutrijom BiH i ostalim partnerima nastavi. Potrebe SOI BiH na godišnjem nivou iznose oko 200.000 KM, kaže Delić-Selimović, i s tim novce se mogu realizirati sve aktivnosti predviđene Akreditacijskim pravilima Specijalne olimpijade. Ovo između ostalog uključuje i uvođenje novih sportova, organiziranje seminara za trenere, takmičare, volontere, roditelj, sprovođenje HEALTHY programa, organiziranje državnih takmičenja u atletici, bočanju, kuglanju, plivanju, stonom tenisu, košarci, fudbalu, odbojci i zimskim sportovima.
 
 
 
Ostavite komentar