Sarajevo: Međunarodna konferencija o pravima LGBTI osoba

Sarajevski otvoreni centar krajem februara organizuje jednodnevnu konferenciju o pravima LGBTI zajednice.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Međunarodna konferencija "Vrijeme je za ravnopravnost" posvećena ljudskim pravima LGBTI osoba bit će održana 22. februara u Sarajevu.
 
"Organizujemo ovu konferenciju kako bismo podsjetili institucije Bosne i Herecegovine i njenih entiteta na obaveze koje je potrebno regulisati u cilju postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu. Ova jednodnevna konferencija bit će mjesto podsticanja javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe u BiH, tačnije o pravnom priznavanju rodnog identiteta, medicinskom i pravnom pristupu interspolnim osobama, te pravnom prepoznavanju zajednica života parova istog spola", poručili su organizatori.
 
Učešće u sklopu panela će uzeti evropski, regionalni i domaći eksperti/ce iz polja zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, predstavnici/ce Institucije ombudsmena BiH, predstavnici/e Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici/e Vijeća Evrope, kao i predstavnici/e civilnog sektora Srbije, Hrvatske i BiH, čije će prisustvo aktivistima/kinjama, ali i političarima/kama u BiH pomoći da pronađu način na koji bi ova značajna pitanja mogli riješiti u konzervativnom bh. društvu, kažu iz SOC-a.
 
Troškovi osvježenja i ishrane će biti pokriveni učesnicima/ama koji dolaze na konferenciju, dok troškove smještaja i prijevoza organizatori nisu u mogućnosti da pokriju. 
 
Konferencija će se održati u hotelu Courtyard by Marriott, a obezbijeđen je prijevod na engleski i BHS jezike.
 
Učešće je moguće potvrditi do do 17.februara 2017. godine na e-mail: jozo@soc.ba ili faxom na broj: +387(33) 551 002.
 
Više informacija i preliminarni dnevni red konferencije možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar