Roditelji djece/osoba s poteškoćama u razvoju razgovarali sa zdravstvenim timom Opće bolnice u Sarajevu

“Po prvi put se čulo mišljenje roditelja o radu dodatne ambulante”, istakli su iz Servis centra Dajte nam šansu
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Servis centar Dajte nam šansu
Podijeli ovaj članak: 

“Zdravstvena podrška porodicama koje imaju člana sa teškoćama u razvoju kao što je dodatna ambulanta ‘Sve na jednom mjestu’”, koja se nalazi u okviru Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu, bila je tema pres-konferencije održane 14. septembra na kojoj su razgovarali roditelji djece/osoba s poteškoćama u razvoju i zdravstveni tim ambulante na čelu sa direktorom Opće bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem.

Kako je saopštio Servis centar za porodice djece/osoba s poteškoćama u razvoju Dajte nam šansu, odziv roditelja je bio veliki što je pokazalo da im pristup poput otvorenog razgovora odgovara i da je potreba za tim načinom komunikacije velika.

“Ovo je primjer i dokaz kad se nešto hoće, to se i može. Nema izgovora kako ne može, već ima načina i uradit ćemo to”, poručio je Servis centar Dajte nam šansu.

Roditelji su imali pravo glasa i po prvi put se, kako je saopštio Servis centar, na ovakav način čulo njihovo mišljenje, kao i prijedlozi i sugestije. Osvrt na rad ambulante ih je, dodaje se u saopštenju, ohrabrio da idu dalje, ka višem nivou.

“Hvala vam do neba na dodatnoj ambulanti”. “Vi ste mi spasili život”. “Moje dijete je nakon 22 godine po prvi put za sat vremena izvadilo više važnih nalaza”. “Kada sam dovela kćerku prvo sam pomislila jesam li ovo došla u igraonu, jer je namješteno tako, a i doktori i sestre su pjevali, bili nasmijani, sa igračkama u rukama...” - neke su od izjava roditelja koje su istakli iz Servis centra Dajte nam šansu po završetku razgovora.

“Vidjeli smo i osmijeh i suze u očima tima dodatne ambulante, nakon sto su roditelji rekli što su rekli. Bilo je i prijedloga i sugestija, koji se i odnose i ne odnose na Opću bolnicu, nego na cjelokupni zdravstveni sistem za našu populaciju”, naveli su iz Servis centra.

Servis centar je dodao da će ove sedmice imati zajednički sastanak sa Općom bolnicom kako bi se napravio plan o tome na koji način i šta se može uraditi na osnovu prijedloga i sugestija koje su iznesene na pres-konferenciji.

Ova ambulanta, namijenjena djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, otvorena je 11. aprila ove godine u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš. Osnovni cilj ambulante je pružanje podrške porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju kako bi na jednom mjestu mogli dobiti specijalističke usluge da bi se izbjegla čekanja u redu za uputnice i preglede, kao i odlazak na više adresa za dobijanje potrebnih zdravstvenih usluga.
Ostavite komentar