Repriza predstave “Up and Down” u SARTR-u

Mladi sa Down sindromom kroz predstavu govore o svom životu, pravima i preprekama sa kojima se suočavaju u društvu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje sa Down sindromom / Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Udruženje Život sa Down sindromom najavilo je reprizu predstave “Up and Down” u kojoj glume osobe sa Down sindromom za 2. februar ove godine u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR.

Riječ je o dokumentarnoj predstavi u režiji Ermina Brave koja je nastala kao rezultat šestomjesečne saradnje Udruženja Život sa Down sindromom i SARTR-a.

U jednoj od svojih izjava, Bravo je istakao da scena nema granice i da je sama po sebi inkluzivna što pokazuje i ova predstava. Dodao je i da je dokumentarni teatar jedna od najzahtjevnijih pozorišnih formi u kojima izvođači nemaju lik ispred sebe, govore o sebi i lično se izlažu publici, ali da se to u ovom slučaju ispostavilo kao veoma dobra odluka.

Premijera predstave “Up and Down” u SARTR-u je održana 18. januara ove godine, a dan poslije publika je imala priliku pogledati prvu reprizu.

Predsjednica Udruženja Život sa Down sindromom Sevdija Kujović je na pres-konferenciji održanoj uoči premijere rekla da je ova predstava rezultat borbe ostvarivanja prava na kulturu osobama sa invaliditetom i osobama sa Down sindromom ne samo kao pasivnim konzumentima kulture, već i kao aktivnim stvaraocima kulturnog dobra. Podsjetila je da je pravo na kulturu osobama sa invaliditetom zagarantovano i UN konvencijom koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010. godine.

U predstavi igraju: Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić. Koreografiju potpisuju Selma Hodžić i Amila Terzimehić, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a dramaturgiju Emina Omerović. U timu su još Alena Džebo, umjetnička saradnica za inkluziju, Selma Spahić, umjetnička saradnica, Vladimir Gojun, montaža videa, Edna Šunjić, autorica fotografija, i inspicijentica Rea Jugo.

Ostavite komentar