Priznanje "Ravnopravno-različiti" za lidere i liderke s invaliditetom u BiH

Priznanjem se žele istaknuti osobe s invaliditetom koje su u svom životu, radu i području djelovanja poslužili kao uzor zajednici i inspiracija drugima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Organizacija amputiraca UDAS zajedno sa partnerskim organizacijama poziva građane i građanke da nominuju lidere i liderke s invaliditetom iz svog okruženja za koje smatraju da su dali značajan doprinos razvoju zajednice.
 
Priznanje "Ravnopravno-različiti" će se dodjeljivati svake godine, a ovaj put bit će izabrana po jedna osoba iz kategorije liderka s invaliditetom u domenu promocije i zagovaranja za prava osoba s invaliditetom u BiH, i kategorije lider s invaliditetom u drugim domenima djelovanja. 
 
U kategoriji liderke s invaliditetom primarno se mogu nominovati aktivistkinje u većim i manjim organizacijama i udruženjima koje svojim angažovanjem donose pozitivnu promjenu za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici, dok se u kategoriji lidera nominuju muškarci u drugim domenima djelovanja kao što su biznis, obrazovanje, kultura, umjetnost, sport, koji nisu aktivni zagovarači za prava osoba s invaliditetom ali svojim značajnim postignućima služe kao motivacija i inspiracija drugim osobama s invaliditetom u njihovom razvoju i sazrijevanju, navode organizatori.
 
"Priznanje će istaći postignuća osoba s invaliditetom i doprinijeti promjeni ukorijenjenih stavova javnosti o osobama sa invaliditetom te istaknuti osobe sa invaliditetom koji su u svom životu, radu i području djelovanja poslužili kao uzor zajednici i inspiracija drugim osobama sa invaliditetom da doprinesu stvaranju društva jednakih mogućnosti."
 
Lidere i liderke s invaliditetom moguće je nominovati do 15. novembra putem obrasca koji možete preuzeti na ovom linku, a svečanost povodom proglašenja dobitnika priznanja će biti organizovana 3. decembra 2020. godine, uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.  
 
Priznanje "Ravnopravno-različiti" dodjeljuje UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana "Nešto Više" u okviru projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana" koji finansira Evropska unija.
 
Više informacija o dodjeli priznanja možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar