Predstavljen priručnik za rad sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja

Priručnik, kroz niz obrazaca praktičnih vježbi, nudi model podrške za mlade koji su u procesu pripreme za napuštanje sistema socijalne zaštite.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UG Naša djeca
Podijeli ovaj članak: 

Udruženje građana „Naša djeca – Our Kids u BiH“ predstavilo je jučer u Mostaru priručnik za rad sa djecom i mladima bez roditeljskog staranja, čiji je cilj unaprijediti njihove vještine koje im mogu pomoći u procesu osamostaljenja.

Iz Udruženja kažu da ovaj priručnik opisuje trenutni položaj i potrebe djece i mladih bez roditeljskog staranja, te kroz niz obrazaca praktičnih vježbi nudi model podrške za mlade koji su u procesu pripreme za napuštanje sistema socijalne zaštite, a koji se zasniva na komplementarnoj primjeni grupnog, individualnog i rada u zajednici.

Ovladavanjem vještinama navedenih u priručniku, kako navode iz Udruženja, „kreira se baza ličnih snaga koja mladima služi kao osnova za dalji razvoj i zaštita u rizičnim situacijama“.

Predsjednica Udruženja Silva Memić istakla je da su u ovom udruženju svjesni da napori njihovog rada imaju ograničen uticaj i da bez prepoznavanja značaja podrške od javnih institucija i donosioca odluka, primjene konstruktivnih preporuka, navedeni priručnik može postati još jedan u nizu dokumenata koji “žive samo na papiru“.

Zbog toga, kako kaže Memić, priručnik vidi kao prvi korak u procesu uspostavljanja dijaloga sa donosiocima odluka i lokalnom samoupravom.

“Ovo je bio izuzetno kompleksan projekat koji jeste donio preporuke, ali je i postavio pitanja koja muče mlade: šta i kako dalje? Gdje da tražim pomoć? Ko će mi pružiti podršku? Kome da vjerujem? Odgovor je u formiranju koordinirane i cjelovite mreže podrške koja bi mladima u procesu izlaska iz skrbi pružala podršku u raznim segmentima njihovog života u ovoj najbitnijoj i najosjetljivijoj fazi a to je period tranzicije ka osamostaljenju“, kaže Memić.

Priručnik je predstavljen tokom okruglog stola održanog na temu „Unapređenje psihosocijalne podrške za mlade bez roditeljskog staranja“ i rezultat je početnih aktivnosti projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” u sklopu kojeg je Udruženje provelo istraživanje o položaju mladih bez roditeljskog staranja.

Jačanje praktične međusektorske saradnje svojim aktivnim učešćem na okruglom stolu podržali su predstavnici i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Centar za socijalni rad Jablanica, dječiji dom u Mostaru i nevladine organizacije koje rade sa ranjivim grupama društva.

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Alma Kozo prisutnima je naglasila kako tema djece i mladih bez roditeljskog staranja zahtijeva multisektorski i multidisciplinarni pristup u rješavanju svih problema sa kojima se isti nose, navodeći smještaj/stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje kao temeljne teme. Dodatno je istakla važnost psihosocijalne, savjetodavne i psihoterapijske podrške u odrastanju i osamostaljivanju mlade osobe.

“Sa stanovišta Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i zakonskih odredbi, djeca bez roditeljskog staranja su korisnici prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti. U izradi je Strategija razvoja socijalne i dječije zaštite 2023-2030., koja će nam biti od velike koristi, te otvoriti mnoga vrata po pitanju zaštite ove kategorije”, zaključila je Kozo u Mostaru.

Krajnji cilj projekta bio je unaprijediti psihosocijalnu podršku djeci i mladima bez roditeljskog staranja kroz promovisanje, zaštitu i ispunjavanje njihovih prava uz zajedničku saradnju institucija i nevladinog sektora. Projekat su finansirali Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je People in Need (PIN), s članovima konzorcija: Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više (NV).

Ostavite komentar