Poziv za nominacije: Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira poziva na dostavljanje prijedloga za Mirovnu nagradu za osobe i škole koje se ističu u svom radu na izgradnji mira i promociji pitanja ljudskih prava.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Mirovna nagrada se dodjeljuje osobama i osnovnim i srednjim školama koje stoje na braniku odbrane ljudskih prava, solidarnosti i izgradnje mira, te su napravili izvanredan doprinos međunarodnoj društvenoj pravdi i miru, te međureligijskoj saradnji, navodi se u pozivu Mreže za izgradnju mira. 
 
Krajnji cilj nagrade je skrenuti pozornost na uspješne osobe i škole koje mogu poslužiti kao uzor drugima u područjima tolerancije i izgradnje mira. Nagrada se dodjeljuje za Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra.
 
Dosadašnji dobitnici i dobitinice Mirovne nagrade od 2013. godine su bili fra Marko Oršolić, Ivica Osim, Danka Zelić, Jadranka Miličević, Aiša Smailbegović-Hadžihalilović i Jasminka Drino-Kirlić.
 
Škole dobitnice Mirovne nagrade od 2016. godine su bile Mješovita srednja škola Maglaj, Osnovna škola Osman Nuri Hadžić iz Sarajeva i Osnovna škola Dositej Obradović iz Doboja. Dodatno su specijalne nagrade dodijeljene mladima iz Jajca, Kući dobrih tonova iz Srebrenice i Čedomiru Glavašu.
 
Bilo ko može nominovati osobu i školu, a nominacija samog sebe nije dozvoljena, međutim, škole se ohrabruju da same pošalju svoju nominaciju.
 
Krajnji rok za slanje nominacija je 22. novembar.
 
Više informacija o pozivu i uslovima učestvovanja možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar