Podjela zahtjeva parlamentarcima i šetnja povodom 17. maja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, sarajevski aktivisti/ce organizovali su ispred Parlamenta FBiH akciju podjele zahtjeva za unaprjeđenje ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija/SOC
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Simboličnom uličnom akcijom predaje zahtjeva zastupnicima i zastupnicama Parlamenta FBiH, aktivisti/ce su željeli skrenuti pažnju na neravnopravan položaj u kojem se nalaze pripadnici LGBT populacije u našoj zemlji.
 
"Želimo da zajedno sa svojim partnerima iz drugih organizacija i civilnog društva, ali i uopšte sa građanima i građankama ukažemo na neravnopravnost LGBT osoba i da zastupnicima i zastupnicama koje budu dolazili/e na sjednicu podijelimo flajere i bedževe i da im ujedno uručimo i jedan proglas gdje smo definisali pet konkrentih zahtjeva prema vlastima Federacije", izjavio je Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra.
 
 
U proglasu objavljenom povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, aktivisti/ce ističu kako su nivo predrasuda i mržnja prema LGBTI osobama u BiH i dalje izrazito visoki.
 
"Socijalna distanca prema LGBTI osobama, u poređenju sa drugim manjinskim i depriviligovanim grupama, je među najvišim. Ako još uzmemo i potpuni izostanak pravne regulacije istospolnih zajednica i položaja trans osoba, možemo zaključiti da su LGBTI osobe građani/ke drugog reda", navodi se u proglasu.
 
 
Na pitanje ko su u današnjem bh. društvu najistaknutiji homofobi, Gavrić odgovara, da je, nažalost, većina stanovništva takva.
 
"Nije homofobna [većina stanovništva] zato što je po svojoj prirodi zla, nego zato što ne poznaju LGBTI osobe i zato što naprosto do sada nisu bili u prilici ili nisu željeli da upoznaju jednu LGBTI osobu i da tako shvate da su lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe ravnopravni građani i najobičniji građani koji imaju svoje probleme kao i svi ostali."
 
Nakon predaje zahtjeva zastupnicama i zastupnicima, aktivisti i aktivistice su prošetali Obalom Maka Dizdara.
 
 
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se svake godine 17. maja širom svijeta kako bi se skrenula pažnja na kršenje LGBT prava i podigla svijest o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema ovoj populaciji.
 
Više bh. nevladinih organizacija mjesec maj obilježava kao mjesec ravnopravnosti lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih osoba u Bosni i Hercegovini u 2016. godini, a kompletan program aktivnosti možete pronaći ovdje.
Ostavite komentar