IDAHOT 2016: Historijski muzej BiH u duginim bojama

Prijemom predstavnika iz državnih institucija i nevladinih organizacija, Američka ambasada i organizacija USAID/BiH obilježile su Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Tokom ovogodišnjeg prijema istaknuta je važnost borbe za ravnopravnost LGBTI osoba u bosanskohercegovačkom društvu, a prisutnima se obratila i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.
 
"Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, u protekle tri godine smo zgradu Američke ambasade osvijetlili duginim bojama u znak podrške svim ljudima koji se svakodnevno suočavaju sa nasiljem, diskriminacijom i društvenom marginalizacijom na njihovim radnim mjestima, u njihovim zajednicama, čak i u njihovim domovima. Večeras smo zajedno izabrali drugu lokaciju za ovogodišnje obilježavanje i izražavanje javne podrške."
 
 
Ambasadorica Cormak istakla je kako borba za ravnopravnost i ljudska prava ne treba biti ograničena samo na prostor Američke ambasade.
 
"Borba za jednakost i prava svih je borba koja pripada svim ljudima – borba bez granica koja se vodi od kada postoji čovječanstvo."
 
Svoju podršku pripadnicima/ama LGBT populacije izrazila je i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Maja Gasal-Vražalica koja je naglasila kako "LGBT populacija u Bosni i Hercegovini postoji i postojat će".
 
 
 
"Ja vas ovim putem, sve građanke i građane Bosne i Hercegovine, pozivam da se volite, da poštujete, uvažavate druge i neka dugine boje obasjavaju Bosnu i Hercegovinu", poručila je Gasal-Vražalica.
 
Tokom prijema upriličen je i kratki koncert Bože Vreće i Marka Luisa.
 
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se svake godine 17. maja širom svijeta kako bi se skrenula pažnja na kršenje LGBT prava i podigla svijest o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema ovoj populaciji.
 
Ostavite komentar