Počela kampanja Ponosni na sebe

Ujedinjene organizacije osoba s invaliditetom iz cijele BiH od aprila realizuju kampanju "Ponosni na sebe" kako bi kroz različite aktivnosti skrenuli pažnju građana na probleme s kojima se ova populacija često suočava.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Kampanju #PonosniNaSebe, uz podršku organizacije MyRight, provodit će pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom na području Bijeljine, Sarajeva, Doboja, Tuzle i Mostara.
 
"Kampanja ima za cilj da podigne svijest građana/ki u BiH, da su i osobe s invaliditetom također građani/ke koji imaju kapacitete i svoju snagu i mogućnost da doprinesu boljitku ovog društva ukoliko, naravno, ovo društvo izjednači mogućnosti i pruži im šansu“, kaže Binasa Goralija, koordinatorica Ureda za BiH, organizacije My Right.
 

Goralija navodi kako se značaj kampanje ogleda, s jedne strane u stvaranju drugačijeg viđenja osoba s invaliditetom u široj javnosti, kroz pozitivne priče o individualcima koji su postigli značajne uspjehe, kako širom svijeta, tako i na lokalnom nivou.
 
S druge strane, kroz razgovore i ostvarivanje partnerske saradnje s institucijama vlasti, organizacije uključene u kampanju nastojat će postići konkretne dogovore koji bi trebali doprinijeti poboljšanju uslova za osobe s invaliditetom u našoj zemlji.
 
"Jako je važno da sve osobe s invaliditetom imaju adekvatna ortopedska pomalaga i asistivnu tehnologiju. Jer ako ste vi osoba s invaliditetom koja, recimo koristi kolica, i ako ta kolica nisu adekvatna ni vašem uzrastu, ni vašim potrebama, onda vi ne možete pružiti svoj maksimum“, kaže Goralija.
 
Podršku kampanji "Ponosni na sebe" dao je i profesor i naučnik Stephen Hawking koji je poručio da svako može uspjeti u životu jer je i on to učinio s bolešću motorike neurona od koje je potpuno paralizovan, kažu organizatori kampanje.
 
Pored Hawkinga, podršku su pružili i iz Fondacije Hellen Keller, američke gluhoslijepe književnice i političke aktivistice, i Fondacije Frida Kahlo, meksičke likovne umjetnice.
Ostavite komentar