Parakarate: Goran Kovačević prvak BiH u katama

Nakon pobjede na državnom prvenstvu BiH, Kovačeviću otvorene mogućnosti za nastup na Paraolimpijadi 2020.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Privatna arhiva
Podijeli ovaj članak: 
Goran Kovačević, član fočanskog Karate kluba "Ljubišnja", pobjednik je u konkurenciji parakaratista u katama na Prvenstvu BiH za seniore, veterane i parakaratiste koje je prošlog vikenda održano na Ilidži. 
 
Tridesetpetogodišnji Kovačević je rođen sa Down sindromom, a parakarateom se bavi dugi niz godina. Na takmičenjima aktivno nastupa u posljednje tri godine. Prema riječima njegovog trenera, Ljubomira Todovića, pobjeda na posljednjem državnom prvenstvu Kovačeviću je otvorila mogućnost učešća na Paraolimpijskim igrama ove godine u Tokiju. 
 
Trener Todović kaže da je Kovačević kao reprezentativac BiH već ispunio neke od uslova za Paraolimpijadu 2020., te da bi mu za odlazak bila dovoljna još jedna medalja sa nekog od narednih takmičenja.  Kovačević će već početkom marta nastupiti na Balkanskom prvenstvu, a nakon toga i na Evropskom prvenstvu u katama za parakaratiste.
 
"On je fizički u dobroj snazi i kondiciji, intelektualno je dobro", kaže trener Todović koji očekuje dobre rezultate i Kovačevićevu medalju sa Balkanskog prvenstva.
 
Prošle sedmice je na izboru sportiste godine opštine Foča, Goran Kovačević po drugi put proglašen za najboljeg sportistu s poteškoćama u razvoju, kaže trener.
 
Pri fočanskom Karate klubu "Ljubišnja" u posljednjih pet godina postoji i sekcija za osobe s poteškoćama u razvoju koja trenutno ima 24 parakaratista, a troje ih dolazi iz Ustikoline. Trener Todović ističe da su u klub svi dobrodošli i da za njih ne postoje granice.
Ostavite komentar