Odgođena reakreditacija Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH

Reakreditacija Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH pred Globalnom alijansom nacionalnih institucija za ljudska prava trebala je biti završena u 2016. godini.
Foto: 
Ombudsmen.gov.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Kako je objasnio ombudsmen Ljubinko Mitrović, reakreditacija institucije je odgođena zbog neprolaska izmjena Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH u zakonodavnoj proceduri.
 
"Ključne izmjene koje bi trebale ući u sadašnji Zakon o ombudsmenu tiču se finansijske nezavisnosti institucije, uspostavljanje preventivnog mehanizma i učešća nevladinog sektora i medija u radu institucije. Ove tri stvari ne predstavljaju prepreku da izmjene budu usvojene, no pitanje je ko će i kojom tehnikom izmjene predložiti", kazao je Mitrović.
 
Sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BIH povodom ove odgode biće održana u utorak, 17. januara 2017. godine, najavljeno je u sjedištu Institucije ombudsmena u Banjaluci.
 
Institucija ombudsmena za ljudska prava BIH je u Globalnoj alijansi, koja okuplja više od 200 nacionalnih institucija za ljudska prava, do sada imala status A – najvišeg ranga, što joj je omogućavalo da pred različitim međunarodnim tijelima i institucijama podnosi izvještaje o stanju ljudskih prava u BIH, kao nezavisna institucija.
 
Posljedice, ukoliko institucija ne bude reakreditivana, Mitrović nije precizirao, naglasivši da očekuje da će najviše zakonodavno tijelo, usvojiti neophodne izmjene s ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sprečavanja diskriminacije u BiH.
 
Ostavite komentar