Novi ciklus predavanja Neko je rekao feminizam?!

Sarajevski otvoreni centar najavljuje četvrti ciklus predavanja 'Neko je rekao feminizam?!', posvećen feminističkim temama, pravima žena i različitim pitanjima roda.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovaj članak: 
Ovogodišnji ciklus će se sastojati od šest predavanja i razgovora, a teme će se odnositi na arhiv Antifašističkog fronta žena BiH, ideologiju i jezik, kao i feminističku kritiku političke ekonomije. Pored toga, učesnici i učesnice imat će priliku razgovarati i o odnosu religije i feminizma, te o reporduktivnim pravima žene.
 
"Podsjećamo da smo oktobra 2013. započeli ciklus predavanja koji sadrži teme feminizma, prava žena i različita pitanja roda, pod nazivom koji referira na poznati zbornik feminističkih tekstova, čije je četvrto izdanje uključilo i tekstove iz Bosne i Hercegovine. Ideja koja je inicirala pokretanje ciklusa predavanja bila je u vezi s otvaranjem prostora u kojem će se artikulisati kritička promišljanja i preispitivanja različitih tema, prvenstveno sa feminističkih pozicija“, poručuju iz Sarajevskog otvorenog centra.
 
Sva predavanja su namijenjena studentima/icama, istačivačima/cama, aktivistima/kinjama, kao i ostalim koji su zaintereovani za nešto drugačije oblike edukacije i politike razmišljanja. Nakon 60 minuta predstavljanja pojedinčanih tema, bit će ostavljen prostor za pitanje i razvijanje debate.
 
Ciklus predavanja trajat će od marta do novembra, a tokom prvog predavanja Adela Jušić i Andreja Dugandžić predstavit će rad Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA na pravljenju arhiva AFŽ-a BiH.
Ostavite komentar