Nova kampanja za mlade Koalicije "Jednakost za sve"

Učenici i učenice iz osam osnovnih škola širom BiH, okupilI su se u Sarajevu, u okviru kampanje "Forum Teatar: Živimo različitosti", kako bi na kreativan i inovativan način učili o različitim oblicima diskriminacije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Damir Prljača
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Uz glumu, igru i vlastito kreativno djelovanje, učenici/e su tokom treninga prenijeli različite priče o diskriminaciji kojoj u svojim sredinama svakodnevno svjedoče.
 
Jedan od najvećih izazova kampanje je potaknuti mlade na razmišljanje i razgovor o predrasudama, stereotipima i različitostima i pomoći im da izgrade tolerantniji odnos prema drugome i drugačijem. Slobodanka Dekić iz Mediacentra smatra da učenici/e koji su pohađali trening dobro razumiju šta sam pojam diskriminacija označava.
 
"U tom smislu, djeca imaju iskustva, ili, bolje rečeno, primjećuju stvari koje se dešavaju oko njih. Dakle, svjesni su pitanja nejednakosti, nasilja, kao i odbacivanja drugog i drugačijeg. Iskreno se nadamo da će im učešće u ovoj čitavoj kampanji, pomoći da se otrgnu jednom takvom obliku ponašanja."
 
Tokom treninga u Sarajevu, učenici/e iz Foče, Odžaka, Goražda, Gradačca, Sarajeva, Kiseljaka i Mostara kreirali su scenario za dvije predstave koje se bave pitanjima romske populacije, te socijalnom i ekonomskom nejednakošću. U narednom periodu, djeca će zajedno sa nastavnicima/ama u svojim školama usavršavati scene, primjenjujući naučeno tokom treninga, a zatim slijedi i turneja po svim školama koje su učestvovale u projektu. Krajem aprila, zajedno sa organizacijom Step by Step, bit će organizovane i centralne premijere u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu.
 
Forum teatar ili "teatar potlačenih" predstavlja takvu umjetničku formu u kojem glumci jednu kratku predstavu igraju dva puta. Prvi put, predstava se igra od početka do kraja, dok tokom drugog izvođenja ona dobiva nove zaplete i rasplete jer publika ima pravo na interakciju sa glumcima. Sam koncept nastao je 1971. godine sa ciljem da se bavi socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kako bi pomogao u uspostavljanu brojnih društvenih dijaloga.
 
"Teatar nam se učinio kao jedan zanimljiv spoj igre i učenja. Kroz teatar, oni uče o tome šta znači biti odbačen, šta znači biti drugačiji, a, opet, nudi im se prilika da direktno učestvuju u procesu i iskazuju svoje mišljenje na sceni", zaključuje Dekić.
 
Kampanju, koja je počela u četvrtak, 17. decembra, i trajat će sve do juna naredne godine, realizuje Mediacentar Sarajevo u okviru projekta ''Jednakost za sve: Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije''
 
U nastavku možete poslušati i prilog o treningu, emitovan u radijskoj emisiji BHRT-a "Čuj BiH":
 
Ostavite komentar