Nedovoljno ulica u BiH koje nose imena žena

Iako su kroz ranije aktivnosti uvidjele da je veoma teško povećati broj ulica koje nose imena žena, aktivistice iz 12 bh. nevladinih organizacija nadaju se da će u nastavku projekta "Mir sa ženskim licem" ostvariti svoje ciljeve.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Inicijativa za povećanje broja ulica s imenima žena pokrenuta je 2012. godine u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine kako bi se skrenula pažnja da tek mali broj ulica u našoj zemlji nosi ime neke žene. 
 
Iz nevladine organzacije "Horizonti" Tuzla kažu kako su aktivisti ove organizacije prvi koji su dobili odgovor od Grada, u kojem su se zvaničnici složili s aktivistima da se radi o malom broju ulica s imenima žena. Naime, u Tuzli samo devet od ukupno 406 ulica, nosi nazive po ženama, ističe Mira Vilušić, projektna menadžerica organizacije "Horizonti", koja dodaje da među tim imenima nema žena iz novije historije.
 
Ova organizacija trenutno poziva sve građane i građanke da im se pridruže u incijativi i dostave prijedloge za nove nazive ulica uz svoje obrazloženje, koji će zatim biti proslijeđeni Stručnom timu za određivanje naziva ulica i trgova na području grada Tuzla. 
 
Sličan problem prisutan je i u Zenici, gradu u kojem samo dvije ulice nose nazive po ženama i to ulice koje se nalaze na periferiji grada, kaže Duška Andrić iz Centra za pravnu pomoć Zenica.
 
"Mi smo još prije dvije godine napravile akciju, da tako kažemo, da ispipamo bilo javnosti – kako javnost o tome razmišlja, i u jednoj uličnoj kampanji koja je trajala samo sat, uspjele smo prikupiti 300 potpisa građana i građanki Zenice koji su podržali da u Zenici treba da postoji više ulica koje će nositi imena žena značajnih za ovu zajednicu, ili uopšte ženskih imena", kaže Andrić i ističe da će se Centar za pravnu pomoć u narednom periodu u zagovaračkim aktivnostima više okrenuti institucijama vlasti koje mogu direktno raditi na rješavanju ovog problema.
 
"Mi smo tom uličnom akcijom htjele nešto da poručimo, ali da bismo zaista nešto napravile, moramo naći saveznike među donosiocima odluka u lokalnoj skupštini – što općinskoj, što kantonalnoj, da vidimo ko od njih ima sluha", zaključuje Andrić.
 
Pored ove dvije organizacije, u projektu učestvuju i organzacije Udružene žene Banja luka, Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje žena BiH Mostar, "Glas žene" Bihać, "Most" Višegrad, "Forum žena" Bratunac, CURE Sarajevo, Udruženje građanki Bosansko Grahovo i "Budućnost" Modriča.
 
Jedna od inicijativa aktivistica iz navedenih gradova jeste i inicijativa da se 8. decembar proglasi Danom sjećanja na žene žrtve rata kako bi se njegovala kultura sjećanja u kojoj svoje mjesto zauzimaju i žene. Pored toga, ovom aktivnošću, okupljene borkinje žele promovisati doprinos koje su žene davale u procesima uspostavljanja mira na našim prostorima.
Ostavite komentar