Neću!: Predstava o maloljetničkim brakovima

Djevojke i mladići iz Omladinske romske inicijative "Budi mi prijatelj" iz Visokog, povodom obilježavanja 8. marta, izveli su predstavu "Neću!" pred stotinjak vršnjaka u Kaknju.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Za svako dijete
Podijeli ovaj članak: 
Predstava je izvedena u Osnovnoj školi "Mula Mustafa Bašeskija", a mladi su njome željeli utjecati na podizanje svijesti društva o maloljetničkim brakovima. U pripremi predstave aktivistima su pomogli koordinatorica Murisa Halilović i Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.
 
"Predstava govori o problemu mladih djevojaka koje se bore za pravo izbora. Ovo je naša stvarnost, situacije o kakvoj govori predstava se svakodnevno događaju. Djevojčica od 15-16 godina nije spremna da bude majka, ona treba da se školuje", poručila je Murisa Halilović.
 
"Ovo je tema koja je svugdje prisutna, ali o kojoj se ne govori onoliko koliko bi trebalo", kaže Alina, učenica ekonomske škole koja u predstavi glumi majku Amre, djevojke koju žele da udaju. Amru glumi 15-godišnja Begzada.
 
"Moj lik je potlačen, žele da je protiv njene volje prerano udaju i ona se tome protivi. Ona želi da ide u školu, da završi fakultet, ima dečka kojeg voli i s kojim se zabavlja i s kojim želi stupiti u brak kada za to dođe vrijeme i iz ljubavi", objašnjava svoju ulogu Begzada. U predstavi još igraju Amer koji glumi dečka Tarika, Sanedin koji glumi 'negativca' Vedada, Amer je u ulozi strogog oca i Medina u ulozi komšinice.
 
 
"I sami poznajemo mnoge vršnjake koji su se već našli u situaciji da se rano moraju ženiti ili udavati, imamo prijateljica koje još nemaju 18. godina a imaju djecu, i ovom predstavom želimo poručiti da brak i djeca trebaju doći u pravo vrijeme, i da su obrazovanje i zdravlje ključni za razvoj svake mlade osobe", kažu članice i članovi mlade glumačke ekipe iz Visokog.
 
"Forum teatar kroz dramski prikaz govori o jednom problemu koji je prisutan u našem društvu i želi skrenuti pažnju šire zajednice. Broj maloljetničkih brakova u BiH nije zanemariv kako u općoj tako i u romskoj populaciji, i institucije države treba da se ozbiljnije uključe u njegovo rješavanje. Maloljetnički brakovi kršenje su prava djeteta, nisu dio tradicije niti običaja i to treba jasno reći", kazao je Mujo Fafulić iz Centra za podršku Roma "Romalen" iz Kaknja.
 
Publika je odlično prihvatila predstavu, a posebno zanimljivo bilo je u 'vrućoj stolici', dijelu predstave u kojoj glumice i glumci u ulogama iz predstave odgovaraju na pitanja iz publike.
 
 
Ciljne grupe, koje ovaj forum teatar obuhvata, su mladi koji se direktno i/ili indirektno suočavaju sa ranim brakovima, njihovi roditelji, osobe koje su uključene u obrazovni sistem te sve nadležne institucije koje mogu doprinijeti reduciranju problema ranih brakova. Procenat sklopljenih brakova koji su registrovani u BiH prije 18. godine iznosi oko 10% (prema Istraživanju višestrukih pokazatelja - MICS BiH 2011 – 2012).
 
Na ovu temu, dr Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA, izjavio je da "maloljetnički brak predstavlja kršenje ljudskih prava i oduzima devojkama njihovo obrazovanje, zdravstvo i dugoročnu perspektivu. Maloljetnica koja je u braku, je osoba čiji potencijal neće biti ispunjen. Budući da mnogi roditelji i zajednice žele samo najbolje za svoje kćeri, moramo raditi zajedno da se okonča praksa maloljetničkih brakova."
 
Inicijativu mladih aktivista iz civilnog društva "Budi mi prijatelj" i "Romalen" i produciranje ove predstave podržao je Populacijski fond Ujedinjenih naroda za BiH.
Ostavite komentar