Muzikom protiv diskriminacije

U okviru tradicionalnog obilježavanja Dječije nedjelje u Kantonu Sarajevo, Udruženje "Dajte nam šansu" predstavilo je inkluzivnu muzikoterapeutsku radionicu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Uz poruku kako različitosti čine jedinstvo, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi vršnjaci tipičnog razvoja, zajedno su učestvovali u inkluzivnoj muzičkoj radionici, u sklopu Dječije nedjelje koja se u oktobru obilježava širom svijeta.
 
Muzička radionica osmišljena je s ciljem da se djeca uče kako je važno imati drugove, koji mogu biti drugačiji od onoga što je dio njihovog svakodenvnog iskustva, kaže Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".
 
"Djeca zaista vole i lijepo se osjećaju kada mogu nekome pomoći, kada mogu biti nekome drug ko je drugačiji, osjećaju se važnim i zapravo shvaćaju koliko oni mogu biti bitni u ulozi nekoga ko će pomoći", poručila je Kavalec, koja dodaje kako se posljednjih godina mogu vidjeti određeni pomaci u društvenom prihvatanju djece s poteškoćama u razvoju, ali da stigma i dalje postoji.
 
"Onako kako nam društvo nalaže, tako se i razvijamo. Možemo reći, u odnosu na nekih zadnjih deset godina, da napredak postoji kada je u pitanju podizanje svijesti kod djece, ali da diskriminacija i dalje stoji – da."
 
 
Tokom realizacije muzičke radionice, dešavale su se i poneke negativne reakcije djece, ali Kavalec objašnjava kako su one rezultat straha od nepoznatog.
 
"Naravno, postoje tu i negativne reakcije, u smislu straha, i to je ono što kroz jednu od ovakvih radionica kao što su muzičke radionice, jeste način da ih zbližimo i da shvate da nije strašno ako neko vrišti, da nije strašno ako neko ne može na verbalni način komunicirati, ali da mogu uspostaviti komunikaciju na neverbalan način. I uspijevamo u tome."
 
Zajedno sa djecom radili su muzičari iz Sarajevo Drum Orchestra, a nakon radionice organizovan je i prijem za političke zvaničnike i prijatelje udruženja. 
 
Muzičkoj radionici prethodila je i Inkluzivna parada koja je okupila oko 200 djece iz redovnih osnovnih škola, specijaliziranih škola i predstavnike nevladinih organizacija koje se bave pitanjima djece s poteškoćama u razvoju.
 
Ostavite komentar