Međunarodni dan osoba s Down sindromom: Vodič kroz poslovnu sposobnost

Vodič pomaže osobama s Down sindromom da bolje razumiju svoje pravo na poslovnu sposobnost.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/Vodič "Poslovna sposobnost i donošenje odluka uz podršku"
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom objavljen je vodič "Poslovna sposobnost i donošenje odluka uz podršku" koji osobama s Down sindromom može pomoći u boljem razumijevanju svojih prava i donošenja odluka, a koje je objavilo Udruženje “Život sa Down sindromom” iz Sarajeva.

Vodič je napisan u skladu sa evropskim standardima jednostavnim za čitanje i razumijevanje (Eady to read), a kreirale su ga organizacije World Down Syndrome Day i Down Syndrome International.

“Naš zadatak, kao članice navedenih organizacija, bio je da vodič prilagodimo našem govornom području”, naveli su iz Udruženja.

U vodiču se navodi da poslovna sposobnost i pravo na podršku spadaju u osnovna ljudska prava, a oni koji pomažu osobama sa Down sindromom među kojima su članovi njihovih porodica, prijatelji ili stručnjaci bi trebali da ih najbolje poznaju i pomažu u donošenju važnih odluka.

“Svakome od nas je potrebna mala pomoć da razumijemo neke stvari, posebno one pravne prirode”, piše u Vodiču.

Međunardni dan osoba sa Down sindromom obilježava se 21. marta, a navedeni datum predstavlja tri reprodukcije 21. hromosoma (trisomija) što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Međunarodni dan osoba sa Down sindromom prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine.

Ostavite komentar