Marš u Banjaluci: Ne perite ruke od ženskih prava

Aktivisti 15 nevladinih organizacija u Banjaluci izveli su osmomartovski marš pod sloganom "Ne perite ruke od ženskih prava".
Foto: 
Milorad Milojević
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Okupljeni su maršom željeli ukazati vlastima i javnosti na i dalje ugrožen položaj žene u BiH društvu a pogotovo na loš odnos prema porodiljama i nehigijenske uslove u porodilištima. 
 
U protestnoj šetnji od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine, uz zvuke pištaljki, aktivisti su između ostalih nosili transparente sa porukama  "nisam kvota, žena sam", "hoću posao, a ne poklone", "ja bih ravnopravnost" , "hoćemo sapune u porodilištu", "i pripadnica LGBT populacije je žena".
 
Žene i dalje nemaju jednaka prava na posao, manje su plaćene od muškaraca, izložene su nasilju a ne poštuju se ni već postignuta prava, poručuju aktivisti. 
 
 
"Mi ovdje zapravo govorimo o sistemskoj i strukturalnoj diskriminaciji žena u svim oblastima života. Ono što nas zabrinjava jesu tendencije i pokušaji da se prava koja su žene već osvojile, ukinu ili u potpunosti ponište. Zato se mi okupljamo svake godine da upozorimo na prava koja se pokušavaju dokinuti, te na prava koja još nismo ostvarili", kaže direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić. Ona dodaje i da se aktivisti protive predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH. 
 
"Te izmjene obuhvataju i to da bi raspored na izbornim listama ubuduće trebao da bude drugačiji od onog koji je sada propisan. To bi praktično značilo da se može desiti da na kandidatskoj listi imate, na primjer, na prvih 12 mjesta imena muških kandidata a na posljednjih osam mjesta imena ženskih kandidata. Mi to smatramo nazadovanjem i tražimo da taj prijedlog ne bude prihvaćen", ističe Dardić. 
 
Na Trgu Krajine organizovana je i simbolična akcija prikupljanja sapuna kako bi se ukazalo na činjenicu da svaka druga majka i beba izađu sa nekim oblikom infekcije sa banjalučkog porodilišta. 
 
"Budući da tamo od higijene nema gotovo ništa, barem na ovaj način smo željeli da ukažemo na taj problem sa kojim se žene u porodilištu susreću", rekla je Medar Tanjga iz Udruženja građana "Djeca roditelji i porodilje". 
 
 
Podršku današnjoj akciji dali su i aktivisti kluba Budi Muško iz mostara koji se bave promocijom zdravih životnih stilova i rodne ravnopravnosti. 
 
"Možemo vidjeti iz današnjeg dana da većina žena koje su ovdje, većina njih su prodavačice na ovome trgu za Dan žena, tako da su osuđene da rade i da se više trude. Mnogo teško je ženama naći adekvatan posao i da on bude jednako dobro i plaćen", kaže aktivista kluba Budi Muško Nedim Mičević.
 
Aktivisti apeluju na vladajuće strukture u BiH da konačno počnu raditi ono na šta su se obavezali potpisivanjem međunarodnih konvencija i usvajanjem zakona, poručujući da se žene u sto godina borbe za svoja prava, u BiH nalaze tek na pola puta. 
Ostavite komentar