Malim koracima do velikih djela: Osnovnoškolci vas pozivaju na dječije sajmove

Preko 100 osnovnoškolaca iz cijele Bosne i Hercegovine susrest će se na dječijim sajmovima "Malim koracima do velikih ideja" kako bi predstavili svoje škole i gradove, i učili jedni od drugih kroz igru i radionice.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Foto galerija: 
U sklopu projekta "Obrazovanje za pravično društvo", kojeg implementira Centar za obrazovne inicijative Step by Step, uz podršku USAID-a i FOD BiH, krajem marta na Ilidži se okupilo 54 djece ambasadora iz 18 škola širom BiH, njihovi nastavnici i direktori.
 
Tri dana zajedničkog rada bili su posvećeni planiranju i organizaciji Dječijih sajmova pod nazivom "Malim koracima do velikih djela", pripremi scenarija, objave za medije, organizaciji izložbe i pisanju njihove zajedničke povelje. Na ovim sajmovima prikazat će se i predstave Forum teatra, na teme koje su zajednički osmislila djeca, teme koje se tiču diskriminacije, siromaštva i nasilja. 
 

 
U nastavku vam donosimo pismo koje su djeca, u sklopu ovog projekta, napisala odraslima.
 
"Mi, djeca iz 19 osnovih škola iz cijele BiH sada tražimo svoja prava. S ponosom ističući da smo samo djeca, i da ne želimo prerano odrasti, zahtijevamo trenutak vaše pažnje, jer se on tiče svih trenutaka naše budućnosti. Ovo naše pismo će biti kratko - ostavljamo vama da se bavite riječima, mi prelazimo na djela.
 
Složni u onome u čemu vi često kažete da naša država nije složna, u ideji da želimo graditi  zajedničku bolju budućnost, uskoro ćemo organizirati tri dječja sajma pod nazivom: ''Malim koracima do velikih djela''. Naziv našeg sajma je simboličan i po tome što ga nisu smislile 54 glave djece iz cijele BiH, već 54 srca koja žive za ideju boljeg svijeta, ideju koju želimo dijeliti sa svim svojim vršnjacima, i svom djecom koja dolaze poslije nas.  
 
Na zajedničkom sastanku, kojega smo organizirali u Sarajevu od 18. do 20. marta 2016. godine isplanirali smo aktivnosti koje pomoviraju dječja prava, univerzalne vrijednosti, svijet bez predrasuda i diskriminacije, i glas nas, koji smo budućnost našeg i vašega svijeta. Sajmove ćemo organizirati u  Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Želimo da se naše generacije i sve one poslije nas više pitaju i budu više uključene u odluke koje se tiču njih samih i njihovog života. 
 
Nećemo previše otkrivati šta će se dešavati na dječjim sajmovima, niti vas pozivati da ''uveličate'' ovaj događaj. On će već biti uveličan prisustvom preko 100 naših vršnjaka, drugara i drugarica iz 18 zajednica širom BiH, koji dijele isto mišljenje i istu ideju. Pozvat ćemo vas da dođete i prisustvujete početku izgradnje bolje budućnosti i, samo ako želite, i sami postanete dio naše priče. Vjerujte da ćemo je realizirati i bez vas, ali ćemo vam poručiti i pitati vas ovo – i vi ste nekada bili djeca, kakvu ste budućnost tada zamišljali za sebe? Kakvu budućnost ostavljate sada nama?
 
Mostar – 09.04.2016. Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosače
 
Sarajevo – 14.05.2016. Dom mladih
 
Banja Luka – 30.05.2016. Omladinski dom
 
Mi znamo da želimo i možemo stvoriti drugačiju i bolju budućnost za nas. Mi znamo da je vrijeme da svoju budućnost uzmemo u svoje ruke. Gdje ste vi u svemu tome?
 
U potpisu – djeca."
Ostavite komentar