Javno nasilje nad pripadnicama LGBT zajednice: Četiri lezbijke pretučene u zločinu iz mržnje

U Srbiji još niko nije kažnjen za zločin iz mržnje, zbog čega se pripadnice i LGBT zajednice osećaju nezaštićeno i retko prijavljuju nasilje. Ovoga puta reč je o ogoljenom i duže pripremanom aktu nasilja, usred kafea u centru Beograda.
Foto: 
Medija Centar Beograd
Podijeli ovaj članak: 
Aktivistkinje Labrisa i drugih LGBT organizacija zatražile su u utorak, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, hitnu tužilačku istragu povodom prebijanja četiri lezbijke, članice Labrisa, te da se napad na njih i brutalno, javno nasilje tretiraju kao zločin iz mržnje. U noći između subote i nedelje, proteklog vikenda, oko jedan sat po ponoći, aktivistkinja Labrisa, književnica Dragoslava Barzut je sa tri prijateljice sedela u kafiću SFRJ, u centru Beograda (Ulica kraljevića Marka), kada im prišao nasilnik sa kapuljačom na glavi i počeo da ih udara pesnicama, vičući "Lezbejke, lezbejke!". Od snažnog udarca u glavu ona je pala, njene su prijateljice povređene, a najteže jedna kojoj je nasilnik izbio zub i udarcem zatvorio oko. 
 
Dragoslava Barzut rekla je i da su mladići koji su bili u kafeu pokušali da zaštite nju i njene prijateljice, a još jedan nasilnik se umešao u napad. Konobarica kojoj se aktivistkinja Labrisa zahvalila, štitila je napadnute devojke svojim telom, potom ih zaključala u toalet, gde su ostale do dolaska policije. Policija je došla brzo, ali su napadači u međuvremenu uspeli da pobegnu. 
 
"U velikom sam šoku, zbog toga što nam se dogodilo, ali i zbog prijatelja i porodice koji su izloženi neprijatnostima zbog moje seksualne orijentacije. Dodatni razlog za to što se nasilje, inače, često ne prijavljuje, i zbog čega sam ja sada u strahu, je strah od sekundarne viktimizacije - ne prijavljujemo nasilje, jer nema ko da nas zaštiti, odbrani. Zato apelujem na Tužilaštvo da ovaj akt okarakteriše kao zločin iz mržnje i provede detaljnu, fer istragu. Ako se to ne ostvari - izgubili smo svi. U ime prebijenih drugarica, koje žive u strahu i bolu, samo ne slobodno, poručujem da nisu same", rekla je Dragoslava Barzut.
 
Kristina Todorović, pravna zastupnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), rekla je da će njena organizacija zastupati ovaj slučaj ogoljenog nasilja, te da će insistirati da se okvalifikuje kao zločin iz mržnje, "iako u Srbiji još niko nije kažnjen za to delo". Njena je ocena da sve ukazuje kako je motiv napada bilo seksualno opredeljenje žrtava. Pohvalila je brzi dolazak policije, ali je i zamerila zbog toga što policajci nisu uzeli video snimak sa kamere koja je, najverovatnije, snimila napadače
 
"Ovako brutalan napad pokazuje da je bio planiran i neophodno je da sudski postupak bude efikasan, uz adekvatnu kaznu", konstatovala je Kristina Todorović. 
 
Predstavnice Labrisa su ranije, nakon incidenta, izrazile sumnju da su napadači pristalice FK "Rad". 
Ostavite komentar