Izložba Mir sa ženskim licem u Sarajevu

Na izložbi će biti predstavljane životne priče žena o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Mir sa ženskim licem
Podijeli ovaj članak: 

U okviru Sedmice ravnopravnosti polova u Bosne i Hercegovine (BiH) 7. marta ove godine će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH od 13 sati biti otvorena izložba “Mir sa ženskim licem” koja je posvećena ženama iz BiH koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira.

Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se, na različite načine, nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i borile za ostvarivanje prava.

Organizatori izložbe su Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Paramentarne skupštine BiH, Agencija za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Inicijativa „Mir sa ženskim licem“ i Forum Civilna mirovna služba (forumZFD).

Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u BiH ne ostavlja prostor za ženska iskustva, organizatori poručuju da je jedan od ciljeva izložbe bio i da se dokumentuje mali dio ženske historije koji će, na taj način, ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Zbog procedura ulaska u zgradu Parlamenta, za otvorenje izložbe u Sarajevu potrebno je unaprijed potvrditi svoj dolazak, najkasnije do 3. marta 2023. godine na e-mail adresu: fondacija.lara@gmail.com , ili na brojeve telefona 055 290 570, 066 168 809 (kontakt osoba: Dragana Petrić).

Na otvorenju izložbe prisutnima će se, osim organizatora i idejnih tvoraca izložbe, obratiti i Srđan Puhalo recezent izložbe, kao i Smilja Mitrović i Seida Karabašić čije su se životne priče našle u postavci ove izložbe.

“Mir sa ženskim licem” je do sada prikazana u 12 gradova: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Bijeljina, Mostar, Modriča, Bihać, Prijedor, Zenica, Brčko, Beograd, Aachen (Njemačka), a katalog izložbe dostupan je i online.

Izložba će u Sarajevu biti otvorena do 17. marta 2023. godine.

Ova izložba rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u BiH integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata.

Ostavite komentar