Izložba Mir sa ženskim licem dostupna online

Ženske priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata predstavljene i u online izložbi.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Mir sa ženskim licem
Podijeli ovaj članak: 
Izložba "Mir sa ženskim licem" posvećena svim ženama iz BiH koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira, nakon što je predstavljena publici u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, Bihaću i Beogradu sada je dostupna i široj javnosti putem online postavke 20 ličnih priča. 
 
"Sjećanje u BiH isključivo je vezano za tri etnonacionalna narativa, bez prostora za ženska iskustva, koja tako ostaju prepuštena zaboravu. Naša namjera je putem izložbe dokumentirati jedan mali dio ženske historije BiH, koja će ostati trajno za pamćenje budućim generacijama", navodi se u opisu izložbe.
 
Izložba koju su organizovali Inicijativa "Mir sa ženskim licem" i Forum Civilna mirovna služba uz pomoć Historijskog muzeja iz Sarajeva predstavlja iskustva i životne priče žena nastale tokom i nakon rata u BiH.
 
"Predstavljene su priče povratnica koje su među prvima došle u svoje prijeratne domove, ratnih udovica, žena izbjeglica koje su u novoj sredini počele graditi svoj život od nule, logorašica, silovanih žena, civilnih žrtava rata, žena koje su održavale komunikaciju s 'drugom stranom'", kaže Sunita Dautbegović Bošnjaković, projektna menadžerica Foruma Civilna mirovna služba i dodaje da je ideja o izložbi nastala 2018. godine kada je Incijativa "Mir sa ženskim licem" koja povezuje 13 organicacija žena iz BiH koje su došle sa različitih društvenih i ratnih koteksta, a koje su i pored različitih iskustava prepoznale zajedničke ciljeve, usvojila ovu ideju. 
 
"Ovakvi primjeri pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti", navodi se u opisu izložbe.
 
Izložbu možete pogledati na ovom linku.
Ostavite komentar